Elektrik fiyatı pahalanacak mı

Güncelleme Tarihi:

Elektrik fiyatı pahalanacak mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2011 19:54

ALMAN Başbakanı Angela Merkel, Japonya'da bulunan Fukuşima Nükleer Enerji Santralı'ndaki olaylardan sonra, Almanya'da da faal olan 17 nükleer santralden 7'sinin geçici süreyle kapatılacağını duyurması, birçok soruyu da gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Alman Hükümeti, alınan yasal bir kararın bir süreleğine ertelenmesi anlamına gelen "Moratoryum" ile altı ay önce Alman nükleer enerji santralların üretim süresinin 2021 yılından sonra da uzatılması kararını üç aylığına askıya alınca, "Elektrik pahalanacak mı", "Mevut santraller enerji ihtiyacını karşılayacak mı" gibi soruların yanıtlarını araştırdık. İşte akla takılan soru ve yanıtları:

- Kapatılacağı duyurulan nükleer enerji santrallarında hangi güvenlik sorunu var?
Üç ay süreyle güvenlik incelemesine tabi tululacağı bildirilen nükleer enerji santralların hiçbiri, olası bir uçak saldırısı ve düşmesi halinde, nükleer reaktörü koruyan ve çevreleyen dayanıklı bir fanusa sahip değil. Şimdiye kadar uçakla girişilebilecek bir saldıyı uzak bir ihtimal olarak değerlendiren Alman Hükümeti, Japonya örneğinin, uzak bir ihtimalin dahi gerçekleşme olasılığının bulunduğunu gözler önüne sermesinden sonra, nükleer enerji santralların yönelik olası her türlü tehlike ve tehdit unsurunun dikkate alınmasını gerektiğini vurguluyor.x

- Üç aydan sonra ne olacak?
Üç aylık inceleme sürecinden sonra söz konusu nükleer santrallarından hiçbiri bir daha faaliyete geçirilmeyebilir. Kesin olan şu: incelenecek santrallarden ikisi artık devreye girmeyecek, üçü ise büyük bir ihtimalle devredışı kalacak. Bu durumda, üretimi durdurulacak 5 santralın ürettiği enerjinin, daha yeni olan santrallar tarafından üretilmesinin yolları aranacak. Buna göre yeni santrallar 2040 yılına kadar devrede kalabilir. Fakat bunun için bir Nükleer Kanunu gerekli.

Hükümet, incelemeden sonra mevcut santralların elden geçirilmesini de isteyebilir. Bunun sonucu olarak tadilat maliyeti yüksek olan eski santralların kapısına kilit vurulabilir.

- Almanya'da elektrik kesintisi olur mu?
Hayır olmaz. Ya Almanya'da mevcut doğalgaz veya kömürle çalışan enerji santralların üretim kapasitesi artırılması ya da Fransa'dan nükleer santrallarda üretilen enerjinin satın alınması suretiyle, olası bir elektrik kesintisinin önüne geçilir.

Çevreci örgüt Greenpeace'in raporuna göre en eski nükleer enerji santralından biri olan Krümmel'in 2009 yılındaki üretimi, bir önceki yıla oranla 16 terawatt düşürülerek 32 terawatt'a düşürüldü ve Almanya'nın elektrik ihtiyacının sadece yüzde 5,4'ünü karşılar duruma geldi. Halihazırda ekolojik yoldan elde edilen enerjiyle, Almanya'daki enerji ihtiyacının yüzde 16'sı karşılanıyor. Ayrıca, Temmuz ve Auğustos 2007'de, bakım çalışmaları nedeniyle 7 nükleer enerji santralındaki enerji üretimi durdurulmuş, 2009 yılında da Biblis A ve B ile Brunsbüttel ve Krümmel santralları devre dışı bırakılmış olmasına rağmen, Almanya'da enerji darboğazı yaşanmamıştı.

- Elektrik fiyatları kısa vadede pahalanır mı?
Olabilir veya olmayabilir de. Nükleer enerji santralların kapatılmasıyla, elektrik borsasındaki fiyatlar artabilir. Elektrik fiyatları, borsada en pahalı olan enerji santrallara göre belirleniyor. Nükleer santralların devredışı kalması halinde, doğalgazla çalışan enerji santrallarından, elektrik darboğazı yaşanan saatler için daha yüksek fiyattan elektrik alınması sözkonusu olabilir. Bu durumda hükümetin, elektrik fiyatların astronomik seviyeye ulaşmaması için devreye girip bir düzenleme getirmesi gerekiyor. Uzmanlara göre, elektriğin kilowatt saati 1 Cent artabilir. Halihazırda, elektriğin kilowatt saatin fiyatı, tüm vergiler dahil 26 Cent. Verilen bilgiye göre 1 kilowaat saat elektrikle, bir çamaşir makinesi dolusu çamaşır yıkanabiliyor. Sanayi elektriğinin ise kilowatt saat başına 10 Cent artabileceğine işaret eden uzmanlar, bunun neticesinde sanayi ürünlerinin de pahalanabileceğini belirtiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!