Güncelleme Tarihi:
ALMAN Haber Ajansı’na (dpa) konuyla ilgili açıklama yapan Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, “Kısmen sadece, için için yanan bir yangın var ve kısmen de kulübe yanmaya başladı. Her halükârda, ekonomimizin gelecekteki yaşayabilirliği risk altında, kalıcı hasar tehdidi var. Şimdi, ekonomimizin esasını krizden çıkarmak, istihdamı güvence altına almak ve ekonomimizin yatırım ve gelecekteki yaşayabilirliğini korumak için elimizden gelen tüm mali gücü toplamalıyız” dedi. Habeck, Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yardım programlarını oluşturmak için tüm hızıyla çalıştığını ve hükümet içinde önemli bir konu olan finansman konusunu görüştüğünü ifade etti.
BORÇLANMA FRENİ UYGULANACAK MI
Ekonomi Bakanı, enerji fiyatlarındaki keskin artış nedeniyle şirketlere yönelik devlet yardımı programlarını genişletmek istediğini açıklamıştı. Ancak bunun nasıl finanse edileceği konusu hâlâ çözülemedi. Koalisyondaki tartışmalı konulardan biri de anayasada yer alan ‘borçlanma freni’nin önümüzdeki yıl da uygulanıp uygulanmayacağı. Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) bu konuda ısrarcı tutumunu sürdürüyor ve gelecek yılın bütçesinde devletin borçlanmasını istemiyor. Borç freni geçen yıllarda koronavirüs salgını nedeniyle askıya alınmıştı. Federal hükümetin sadece sınırlı ölçüde yeni krediler almasına izin veriliyor. Şu anda Almanya’daki en tartışmalı konulardan biri olan gaz vergisinin iptal edilmesi durumunda, zor durumdaki gaz ithalatçılarını desteklemek için finans kaynağının ne olacağı açıklığa kavuşmadı.
ÜÇÜNCÜ YARDIM PAKETİ GÖRÜŞÜLECEK
Öte yandan yarın Başbakan Olaf Scholz (SPD) ve Eyalet Başkanları ortak bir konferans için bir araya gelecek. Başbakan Scholz koronaya yakalandığı için toplantıya video ile bağlanacak. Toplantıda, koalisyon hükümetinin eylül ayı başında hızla artan fiyatların telafisi olarak sunduğu üçüncü yardım paketi müzakere edilecek.