Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da süt ürünlerine yapılan yüzde 50'ye varan orandaki zamdan sonra şimdi ekmek ve diğer unlu mahsüllere fiyat ayarlaması yapılacağı bildirildi. Alman Fırıncılar Birliği Başkanı Helmut Martell, yoğun rekabet yüzünden sermaye birikimi yapamayan fırıncıların, giderek artan oranda yakıt üretiminde kullanılan buğdayın pahalanmasıyla birlikte ekmek ve unlu mahsüllere yüzde 5 ila 9 oranında zam yapmaya hazırlandıklarını açıkladı.
BİYO-ENERJİYE YÖNELİM ARTTI
Martell, fırıncıların üretim ve dağıtım maliyetinin yüzde 9 arttığını belirterek, "Biyo-tahıl ve buğday ürünlerinin üretim maliyeti ise yüzde 20 arttı" diye konuştu. Süt ve süt ürünlerine yapılan fiyat ayarlamasının, fırıncıları da etkilediğini belirten Martell, "Yoğun rekabet içinde olan fırıncılar, ellerinde sermaye birikimi olmaması ve buğdayın da pahalanması nedeniyle, ekmeğe zam yapmaya zorlanıyorlar. Buna ek olarak devletin de biyo-enerji üretimini teşvik amacıyla aldığı önlemler, Almanyada daha şimdiden çavdar mahsullerinin üçte birinin bitkisel yakıt üretiminde kullanılmasına yol açtı" dedi.
NEMLİ HAVA ETKİLİ OLDU
Martell, dünya genelinde buğday ve çavdara yönelik talebin artması da, bu ürünlerin fiyatının geçen yıla göre yüzde 70, unun fiyatının da yüzde 20 oranında artmasına neden olduğunu söyledi. Buna karşılık çok nemli geçen yaz ayları tahıl mahsulünü azalttığına işaret eden Alman Fırıncılar Birliği Başkanı Martell, "Fırıncılar arasındaki yoğun rekabet nedeniyle, ekmeğe zam, süte yapılan zam oranının altında kalacaktır" diye konuştu.
Alman devleti, tahılını un ve gıda üretimi yerine biyo-enerji üretimine veren çiftçilere, "nadasa bırakma ve enerji bitkisi primi" veriyor. Biyo-enerji tesisleri de devlet tarafından teşvik edilirken, biyo-mazota ise Katma Değer Vergisi'nden muaf tutuluyor.
Pide 42 Cent oldu
Neu-İsenburg kentinde 12 yıldır fırıncılık yapan "Brot Besler'in sahibi Resul Uysal, yüksek zam nedeniyle iş yapmakta zorlandıklarını söyledi. 59 yaşındaki Uysal, un fiyatlarına bu aydan itibaren yüzde 25 zam gelmesi nedeniyle pidenin maliyetinin 34 Cent'ten 42 Cent'e çıktığını belirtti. Fırıncılık işini severek yaptığını söyleyen Resul Uysal, "Un fiyatlarındaki artışa bağlı olarak ben de ekmeğe zam yapmak zorunda kaldım" dedi. Alman müşterilerinin ekmeğe yapılan zammı anlayışla karşıladığını ifade eden Uysal, "Alman müşteri ekmeğe zam gelmesine ses çıkarmıyor, fakat Türk müşterilerim haliyle etkilenerek karşı çıkmaya çalışıyorlar" dedi.
Rekor tüketim
Almanya'da ekmek tüketiminin rekor düzeyde arttığı bildirildi. Tahıl, Piyasa ve Gıda Araştırmaları Birliği ()GMF) tarafından yapılan açıklamada, geçen yıl Almanya'da kişi başına ekmek ve sandviç tüketiminin 86,9 kiloya ulaştığı bildirildi. GMF Genel Müdürü Heiko Zentgraf, Berlin'de yaptığı açıklamada, bu artışın rekor düzeyde olduğunu belirterek, benzer bir gelişmlenin ancak 1950'li yıllarda kaydedildiğini söyledi.
Alman Fırıncılar Birliği, Almanya'da bulunan yaklaşık 500 fırının, günde 300 ekmek, sandviç ve unlu mahsül ürettiğini açıkladı.