EHEC'ten hijyenle korunun

Güncelleme Tarihi:

EHECten hijyenle korunun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2011 18:25

Almanya'da 7 kişinin ölümüne neden olan Escherichia coli basilinin (EHEC) etkisinden kurtulmak için hijyen büyük önem taşıyor. Belirtileri mide bulantısı, mide krampları, istifra ve kanlı ishal olan EHEC'ten korunmak için sebzelerin iyice yıkanması gerekiyor.

Haberin Devamı

Almanya'da 8 kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin ağır hastalanmasına neden olan EHEC koli basili Almanya'da olduğu kadar komşu ülkelerde de paniğe neden oldu. Hastalığa yol açan bakterinin salatalığa nasıl bulaştığı araştırılıyor. İspanya'daki üretici firma "Benim salatıklarım bakterisiz" derken EHEC'in Almanya'ya nasıl geldiği inceleniyor. Sadece Almanya'da bin kişinin EHEC bakterisi nedeniyle hastalandığı belirlendi. EHEC konusunda bilinmesi gerekenleri şöyle:

EHEC NEDİR?
Geviş getiren hayvanların bağırsaklarında ve özellikle kalın bağırsakta bulunan Escherichia coli basilinin enfeksiyonla kanlı ishale neden olan tehlikeli bir türü. EHEC virüs değil, hücreli basil türüdür. Bir çoğu zararsız, hatta bağırsaklarda faydalı görevi olan Escherichia coli'nin EHEC türü kanlı ishal ve böbrek tahribatına yol açtığı için ölümcül sonuçlanabiliyor.

ENFEKSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR?
Belirtiler bünyeye göre değişebiliyor. Normal ishal şeklinde de, ölümcül kanlı ishal şeklinde de görülebiliyor. Mide bulantısı, mide krampları, istifra ve kanlı ishal enfeksiyonun başlıca belirtileridir. Ağır şekli hemolitik sendrom (HUS) olarak adlandırılır. HUS'da kansızlık ve böbrek yetmezliği görülür.

EHEC İLK KEZ NE ZAMAN BULUNDU?
EHEC basili ilk kez 1977'de ABD'de bir Hamburger'in içinde tespit edildi. Ondan sonra özellikle Hamburgerler, sosis, salam ve sebzede bulundu. Sebzelerin içinde en çok marul ve ıspanakta tespit edildi.

ENFEKSİYON NASIL BULAŞIR?
Hayvan dışkısındaki basiller, dışkı gübre olarak kullanıldığında gıda maddeleri üzerinden insana bulaşır. Ama hasta olan bir kişiden diğer kişiye de geçebilir.

EHEC HANGİ TIBBİ METOTLARDA MÜDAHALE EDİLİYOR?
Basil kökenli enfeksiyon olduğu için antibiyotik kullanılıyor. Ancak basil sürekli mutasyonla kendini değiştirdiği için istenilen etki elde edilemiyor. Bu nedenle vücudun bağışıklık sistemi güçlendirme yolu seçiliyor.

HASTALIK KAÇ GÜNDE ORTAYA ÇIKAR?
Basilin vücuda girmesinden 3-4 gün sonra ilk belirtileri başlar. Yedi gün içinde ishal görülür.

BELİRTİLER GÖRÜLDÜĞÜNDE NE YAPILMALI?
İlk ishal görüldüğünden iki gün sonra belirtiler azalmayıp, artırca derhal doktora gidilmeli.

NASIL KORUNULUR?
Ham sebze çok iyi yıkandıktan ve soyulduktan sonra yenilmeli. Tüm mutfak aletleri iyi şekilde temizlenmeli. Mutfakta yemek yapmaya başlamadan önce eller iyice yıkanmalı. Tuvalet sonrası eller sadece yıkanmakla bırakılmayıp, desenfekte edilmeli.

HANGİ GIDA MADDELERİ TEHLİKE YARATABİLİR?
Özellikle salatalık, marul ve domates çiğ yenilmemeli. En iyisi bir süre bu gıda maddelerini tüketmemektir. Bu marketlerde satılan hazır salatalar içinde geçerli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!