EHEC çiftçileri mağdur etti

Güncelleme Tarihi:

EHEC çiftçileri mağdur etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2011 14:39

EHEC krizi yüzünden Almanya’da çiftçiler zor bir yıl geçirdi.Türk üretici Atilla Atasever, “Zararımız çok büyük” derken,Çiftçiler Birliği, 2011 yılını felaket yılı olarak niteledi.

Haberin Devamı

Almanya’nın Hollanda sınırındaki Nettetala bağlı Schaag kasabasında çiftçilik yapan Atilla Atasever, EHEC krizi yüzünden çok sayıda ürününü imha etmek zorunda kaldığını belirterek, zararının telafi edilmediğini söyledi. Krizin ortaya çıkmasıyla birlikte ürünlerini satamadığını ifade eden Atasever, şu anda da fiyatların olması gerekenden çok daha düşük durumda bulunduğu için sıkıntılarının devam ettiğini vurguladı. 2011 yılının kendileri açısından zor olduğunu kaydeden Atasever, gelecek yıl elde edecekleri hasatla zararlarını karşılamayı umduklarını ifade etti.

FELAKET YILI
NRW Eyaleti Sebze Meyve Üreticileri Eyalet Birliği Sözcüsü Peter Muss da “Bir kasa domatesi bugün bile 1.50 Euro’ya sattığımız oluyor. Bu durumda kasanın kendisi, içindeki domatesten kıymetli duruma geliyor” diye tepki gösterdi. Muss, ödenen 16 milyon Euro’luk zarar telafisinin çiftçiler arasında kardan zarar sayıldığını ifade etti. Çiftçilerin, 927 ton salatalık, 61 ton marul ve 7 ton biber imha etmek zorunda kaldıklarını belirten birlik sözcüsü, “Bu yıl tam bir felaketti” dedi.

EHEC NEDİR?
EHEC virüsü, karın ağrısı, ishal, kanlı ishal, akut böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Almanya’da mayıs ayında ortaya çıkan ve hızla yayılan virüs, çok sayıda kişinin rahatsızlanmasına ve ölümlere neden oldu. Hastalık, özellikle yaşlıları ve çocukları olumsuz etkiledi. EHEC’in kaynağının ne olduğu kesinlik kazanmamakla birlikte sebzelerden bulaştığı iddia edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!