"Eğitimsiz olmaz!"

Güncelleme Tarihi:

Eğitimsiz olmaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2015 13:55

Engin Yanova, Alman futboluna gelecekte söz sahibi olacak antrenörleri eğitiyor. Yanova “Almanya'da eğitimsiz antrenörlerin yeri yok. Nasıl ki ehliyeti olmayan trafiğe çıkamıyorsa, diploması olmayan da sahaya çıkamayacak” dedi.

Haberin Devamı

ENGİN Yanova Alman Futbol Federasyonu'nun teknik direktörlük diplomasını şimdiye kadar alan 20 Türk teknik adamdan biri. Teknik direktörlük diplomasını 1.3 gibi yüksek not ortalamasıyla alan 38 yaşındaki Engin Yanova, şimdi federasyon bünyesinde futbol antrenörlerini eğitiyor. Yanova, eğitimsiz ve diplomasız futbol antrenörlerin döneminin kapandığını söyledi.

EĞİTİMSİZ OLMAZ

Alman futbol teknik direktörleri dünyada en çok rağbet gören isimler. Neredeyse çalışmadıkları ülke yok gibi. Gittikleri ülkelerde başarılı da oluyorlar. Bunun en önemli nedeni ise Alman Futbol Federasyonu (DFB) futbolcu eğitimi kadar antrenör eğitimine de önem vermesi. DFB, minik takımlardan Bundesliga takım hocalarına ve hatta milli takım teknik heyetine kadar tüm antrenör ve teknik direktörleri dönem dönem eğimlerden geçiriyor. Mesleki bilgilerini tazeliyor. Amaç, hızla değişen futbolda teknik direktörlerin yeniliklere ayak uydurmasını sağlamak. Alman Futbol Federasyonu'nun geçtiğimiz Mart ayında teknik direktörlük diplomasını alan Engin Yanova, en başarılı teknik direktörler arasına girince futbol federasyon da kendisine antrenörlük eğitimi vermesi için görevlendirdi. Yanova şimdi antrenör yetiştiren teknik direktörlerden biri oldu. Berlin bölge antrenörlerini eğitiyor. Bilgi ve tecrübesini hocalara aktarıyor. Yanova “Almanya'da eğitimsiz antrenörlerin yeri yok. Nasıl ki ehliyeti olmayan trafiğe çıkamıyorsa, diploması olmayan da sahaya çıkamayacak” dedi.

TÜRK KULÜPLERİ BAŞARISIZ

Almanya'da çok sayıda Türk kulübü bulunduğu ancak bunların son yıllarda başarısız olduklarını ve eskisi kadar futbolda etkili olmadıklarını belirten Yanova, bunun da en büyük nedeninin kulüplerin eğitilmiş antrenörlerle çalışmamasına bağladı. Yanova “Kulüpler ağırlıklı olarak diplomasız ve ahbap çavuş ilişkisi içinde oldukları antrenörlerle çalışıyor. Küçük çocukları bunlara teslim ediyor. Özellikle alt yapıda çalışan antrenörlerin her şeyden önce pedagojik formasyonu olmalı. Bu eğitimi almayanlar gençlerle ilişki kurmakta bile zorlanıyor. Eğitimi olmayan antrenörlerle başarı ancak tesadüfü ve kısa süreli olur. Oysa kulüpler futbolcu yetiştirmek ve başarı elde etmek istiyorsa antrenör de yetiştirmeli, bünyesindeki hocaların federasyonlardaki eğitimlerden faydalanması için teşvik etmeli” dedi.

GENÇ YAŞTA İSMİNİ DUYURDU

Sakatlık nedeniyle futboldan çabuk kopan Yanova, 27 yaşında futbol antrenörlüğüne başladı. Sırayla C, B ve A lisanslarından sonra futbolda en üst diploma olarak kabul edilen teknik direktörlük diplomasını aldı. 11 yıl boyunca aralıksız takımlar çalıştırdı. Bu süre içinde önemli başarılara ve ilklere de imza attı. Alman İkinci Bundesliga takımlarından Union Berlin'de üst üste yedi yıl görev yaptı. Bu takımda en uzun süre çalışan Türk antrenör oldu. Union A gençlerini Bundesliga'ya çıkardı. Union Berlin tarihinde ilk kez A gençlerini Kupa şampiyonu yaptı. Ardından Union ikinci takımını Regionalliga'ya çıkardı. Futbolda başarının tek başına elde edilemeyeceğini savunanlardan olan Yanova “Futbol takım oyunu. Tek başına başarı elde edilmez. Alınan başarılar ekiple ancak olur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!