Ahmet YILDIRIM
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2010 10:09
Bir zamanların göç alan ülkesi Almanya, şimdi tersine göçü nasıl durduracağını tartışıyor. Özellikle kalifiye eleman konusunda sıkıntı çeken Almanya’dan, 2008 rakamlarına göre 170 bin üniversite mezununun yurtdışına gittiği belirtildi. Yurtdışına giden eğitimli göçmenler arasında üniversite mezunu akademisyen Türkler önde geliyor.
NÜFUSU hızla yaşlanan Almanya, gelecekte ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman açığını yurt dışından karşılamanın yollarını ararken, ülkedeki yetişmiş kalifiye elemanlar Almanya’yı terk ediyor. 2008 rakamlarına göre 170 bin yüksekokul mezunu kalifiye eleman Almanya’yı terk etmiş durumda. Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı TAVAK verilerine göre 2008 yılı içerisinde 84 bin genç Türk Türkiye’ye döndü. Vakfa göre bu sayının 2009 yılında 100 bine ulaşması bekleniyor. Bir zamanların göç alan ülkesi Almanya, şimdi tersine göçü durdurmanın peşinde. Almanya’yı terk edenler arasında göçmenler, özellikle de üniversite mezunu yetişmiş Türkler ilk sıralarda yeralıyor.
TERSİNE GÖÇ ELE ALINDI
Eğitimli göçmenlerin Almanya dışına gitmesi, Dortmund’da yapılan toplantıda ele alındı. Dortmund Huckarde’de yapılan toplantıya, iş piyasası ve insan gücü konusundaki çalışmalarıyla tanınan Deutschland Denken e.V- (Almanya Düşünce Kuruluşu Derneği) Başkanı Dr. Phillipp Schuller, Hannover Leibniz Üniversitesi öğretim üyesi Sosyolog Prof. Dr. Hartmut Griese, Almanya’daki Türk üniversite mezunları ve akademisyenleri konusunda çalışmalar yapan Futureorg yöneticisi Kamuran Sezer, Duisburg-Essen Üniversitesi’nde doktora yapan göçmen kökenli Damir Softic ve Dortmund Belediyesi Yabancılar Sorumlusu Wilhelm Steitz konuşmacı olarak katıldılar.
70 BİN TÜRK KÖKENLİ ÜNİVERSİTELERDE
Toplantıda Almanya’daki eğitimli göçmenlerin durumu hakkında bir sunum yapan “Futureorg” yöneticisi Kamuran Sezer, mezun olan akademisyenlerin ortalama olarak 3 yıl iş aradıklarını, yüzde 10’unun iş bulamadığını, her üç akademisyenden birinin ise yurtdışına yöneldiğini söyledi.
Almanya’da 36 bini Türk vatandaşı olmak üzere Alman vatandaşlığına geçenlerle birlikte yaklaşık 70 bin civarında Türk’ün üniversitelerde eğitim gördüğünü belirten Sezer, yaptıkları bir araştırma ile bunların 25-30 bininin Türkiye’ye dönmek istediklerini saptadıklarını dile getirdi. Almanya’dan kaçışta göçmenler açısından uyum politikalarının etkisinin olduğunu dile getiren Sezer, insanların sadece karınlarını doyurmanın yetmediğini, onların kalbinin de kazanılması gerektiğini söyledi. Kamuran Sezer, ekonomik durum nedeniyle iş imkanlarının az oluşu, bürokrasinin fazla oluşu, kariyer imkanlarının kısıtlı olmasının da kaçışta etkili olduğunu belirtti.