Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da eğitim alanında şans eşitliğinin tüm çabalara rağmen arzu edilen düzeyde gerçekleştirilemediğine dikkat çekildi. “Fark etmek, desteklemek ve harekete geçirmek” sloganıyla eğitime dönük faaliyetleri destekleyen telekomüniskasyon şirketi “Vodafone”un önceki akşam Berlin'de düzenlediği etkinlikte, eğitimde şans eşitliğinin gerçekleşmesi için okul öncesi eğitime ağırlık verilmesinin kaçınılmaz olduğunun altı bir kez daha çizildi.
Özellikle çocuk yuvasında eğitmen ve okullarda da iyi pedafojik formasyona sahip öğretmen sayısının artırılmasının yanı sıra tam gün okul uygulamasının yaygınlaştırılması da talep edildi. Aynı zamanda bu alanda hem politikaya hem de ebeveynlere önemli görevler düştüğü de belirtildi.
Geleceğimizi eğitimliler belirleyecek
“Vodafone”un etkinliğine Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) Genel sekreteri Hermann Gröhe, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Dagmar Ziegler, Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Hür Demokrat Parti'nin (FDP) müstakbel Genel Sekreteri Patrick Döring ile Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Dietmar Bartsch, konuşmacı olarak katıldı.
CDU'lu Gröhe, 2009-2012 yılları arasında eğitim bütçesinde yüzde 26 civarında artış olduğunu hatırlatırken, hükümetin eğitim ve araştırma politikasına son derece önem verdiğini söyledi. Ancak daha önceki dönemlerdeki ihmallerin yarattığı sorunların kısa bir süre içinde giderilmesinin mümkün olmayacağını da itiraf etti. Herrmann Gröhe, tam gün okul sayısının artırılması yoluyla eğitimde şans eşitsizliğinin belirli ölçüde giderilebileceğini de söyledi.
Tüm konuşmacılar partilerüstü bir tutum sergileyerek, okul öncesi eğitime ağırlık verilmesi ve çocukların yuvaya erken gönderilmesi halinde eğitimde şans eşitliğinin yakalanmasının kolaylaşacağı görüşünde birleştiler. Almanya'nın geleceğini iyi eğitimli insanların belirleyeceğinin de altını çizdiler.
Özdemir'den eleştiri
Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, CDU/CSU ile FDP'den oluşan koalisyon hükümetinin çocuklarına evde bakacak ailelere “çocuk bakım parası” ödenmesi kararını eleştirdi. Cem Özdemir, bu uygulamanın çocukların küçük yaştan itibaren yuvaya gönderilmelerini engelleyeceğine dikkat çekti.
Sol Partili Dietmar Bartsch, sosyal konumları zayıf olan ailelerin çocukları ile akademisyen ve varlıklı kesimden ailelerin çocuklarının eğitimde şans eşitliğini yakalayamamasında en büyük sorumluluğun politikada olduğunu söyledi. SPD'li Dagmar Ziegler de, eğitim politikasıyla ilgili olarak topun sürekli olarak eyaletler ile federal hükümet arasında gidip geldiğine işaret ederken, Almanya genelinde geçerli bir eğitim reformunun kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
FDP'li Patrick Döring de eğitimde şans eşitliğinin gerçekleştirilmesi için hem devlete hem de ebeveynlere önemli görevler düştüğünü söyledi. İşletmelerin kalifiye eleman sıkıntısına düşmemeleri için kapılarını mesleki eğitim yapmak isteyen gençlere daha fazla açmaları ve işe başlayanlara da kariyer yapma olanağı sağlamaları gerektiğini de söyledi.