Eğitimde çok hata yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Eğitimde çok hata yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2011 13:54

Württemberg Türk Okul Aile Birlikleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Gülten Aysel, Türk çocuklarının eğitimi konusunda pek çok hata yapıldığını belirterek "Çocuklar ders çalışacağına aileleri ile oturup dizi izliyor. Velilerin ilgilenmediği çocuklar büyük dezavantaj yaşıyor" dedi.

Haberin Devamı

Eğitimde çok hata yapıldı


Almanya'da Türk çocuklarının eğitimi ile yakından ilgilenen Württemberg Türk Okul Aile Birlikleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Gülten Aysel, eğitim sistemi ve çocuklarının yetiştirilmesinde yapılan hataları sıraladı. Velilerin eğitimin çocuk doğduktan sonra başladığının bilincinde olması gerektiğini söyleyen Aysel "Çocuklara eğitim vermeyen anne babalar, başarısız karne geldiğinde kızarak, çocuğu cezalandırarak bir yere varamıyacaklarını bilmeliler. Okul yaşamında başarıyı getiren en önemli etken kitap sevgisi. Çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için küçük yaşlardan itibaren hikaye okunmalıdır" dedi.

KONSANTRE EKSİKLİĞİ VAR
Alman eğitmenlerin, Türk çocuklarının zamanında yatmamalarından, film izleyen çocuğun okula uykusuz gitmesinden şikayet ettiğini söyleyen Aysel "Son zamanlarda dizi izleme alışkanlığında artış yaşanıyor. Çocukların yaşına uygun olmayan filmler izletiliyor. Çocuklar derste konsantre olamıyorlar. Dersi izlemedikleri gibi arkadaşlarını da rahatsız ediyorlar. Anne babalar, çocukların özgüvenini arttırıcı görevler vermiyorlar. Çocukların yapmaları gereken birçok işi veli kendisi yapıyor. Öğretmenler ev ödevlerini yapmayan veya eksik malzemeyle gelen çocukların velilerine mektup yazıyorlar. Ancak veli bu şikayeti ciddiye almıyor. Okul toplantılarına katılmıyorlar" diye konuştu.

SINIFLAR ÇOK KALABALIK
Velilerin ilgilenmediği çocukların büyük dezavantaj yaşadığını belirten Aysel şunları söyledi: "Eyaletimizde ilkokul dördüncü sınıfta çocuklar daha oyun çağındayken okul tercihlerinin yapılması çok erken ve büyük hata. Çocukların en az 8 yıl birlikte okumalarının daha faydalı olacağına inanıyorum. Çocukları sınıflandırmak hoş değil. Hauptschule’ler kapatılacağı söyleniyor. Veliler çocukları Werkreal’e gidecek diye seviniyorlar. Büyük hata. Werkreal Schule’ye gidecek öğrenciler meslek okullarında iki gün okuyacaklar. Meslek okulları buna hazır değil. Sınıflarda öğrenci sayısı düşmesi lazım. Derslerde konuları yavaş algılayan çocukları desteleyecek asistan öğretmen olmalı.

17 BİN ÖĞRENCİYİ TEMSİL EDİYOR
Almanya'nın Württemberg bölgesinde 17 bin Türk öğrenciyi temsil eden Württemberg Türk Okul Aile Birlikleri Dernekleri Federasyonu, 600 kişiden oluşan Türk Okul Aile Birlikleri üyeleriyle 800’e yakın okulda faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

EĞİTİM HALA EN BÜYÜK SORUN
Zekiye Bayram (Friedberg Eğitim Uyum ve Kültür Derneği 2. Başkanı): Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın en büyük probleminin eğitim olduğuna inanıyorum. Eğitimli gençlerimiz, geleceğin bilgi çağında kendilerine daha iyi yerler edinecektir. Hürriyet’in böyle önemli bir konuyu bu kadar güzel bir şekilde gündeme taşıması çok yararlı olmuştur. Bu anket ile toplumun genel bir portresini elde etmek daha kolay olacaktır. Bu anket sonuçlarının karar mercilerine iletilecek olması, anketin önemini bir kat daha arttırmaktadır.

Haberin Devamı

HERKESİ KATILIMA DAVET EDİYORUM
Rhein Ruhr Veli Derneği Başkanı Ali Sak: “Almanya'da her eyalette okul sistemi farklı olduğu için, ankette de çok farklı görüşler çıkacaktır. Bu nedenle kampanyadan çıkacak sonuçların iyi bir şekilde değerlendirilip, takip edilmesi gerekir. Bunun için de geniş bir kitlenin katılımı şart. Ankete katılanların eğitime taraf olup olmaması gerekmiyor, sadece sistemin değişmesini arzu etmeleri yeterli. Onun için herkesi ankete katılmaya çağırıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!