Güncelleme Tarihi:
Almanya’nın Nürnberg kenti yakınlarındaki Röthenbach Belediyesi "Okul sonrası eğitim-meslek eğitimine geçiş" konulu yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Belediye meclisi üyeleri, okul müdürleri ile sivil toplum örgütlerinin destek verdiği toplantıda Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Kemal Ramoğlu, Eğitim Ataşeliği sözleşmeli personeli Tuba Alkoç da hazır bulundu.
TÜRK ÖĞRENCİLER KÖTÜ DEĞİL
Röthenbach Belediye Başkanı Günther Steinbauer'in başkanlığındaki toplantıda, Röthenbach okul müdürleri, okullardaki Türk ve diğer yabancı kökenli öğrenci sayılarının yüksek olduğuna değinerek, Türk çocuklarının okul başarısının genel itibariyle diğer öğrencilerden daha kötü olmadığına dikkat çektiler
İKİ DİLLİ EĞİTİM
İki dilli eğitim ve anadil derslerinin öneminin de tartışıldığı toplantıda, Nürnberg Başkonsolosluğu yetkilileri tarafından eğitim ve mesleki eğitim alanında aileleri bilinçlendirme yönünde gerçekleştirilen çalışmalar anlatıldı. Başkonsolos Öztürk Çil, Türk gençlerine olumlu örneklerin, rol modellerinin sunulmasının önemli olduğunu vurguladı. Başkonsolosluğun başarılı Türk gençleri hakkında bir kitapçık yayınladığı, istenmesi halinde bu gençlerin bir kısmının da katılımıyla okul ziyaretleri düzenlenebileceği ifade edildi.
ANADİL ÖNEMLİ
Toplantıya katılanlar, Alman dilini çok iyi derecede bilmenin öğrenci başarısında en önemli etken olduğunu, bunu başarmak için ise öncelikle kendi anadiline hakim olmak gerektiği hususunda hemfikir olduklarını bildirdiler.
ETNİK KÖKEN AYRIMCILIĞA NEDEN OLMAMALI
Toplantıda Nürnberg Entegrasyon Meclisi Başkanı Diana Liberova da, yabancı kökenli öğrencilerin mezun olduktan sonra meslek eğitimine geçişte büyük zorluklar yaşadıklarını ve etnik kökenleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıklarına dikkat çekti. Liberova, Alman öğrencilerle aynı bitirme notuna sahip olan göçmen kökenli öğrencilerin, meslek eğitimine geçiş sırasında ayırımcılığa uğramaması için resmi makamları tedbir almaya çağırdı.