Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Darmstadt kenti yakınlarındaki Ober Ramstadt kasabasında Malatya Arguvan ve Fethiye derneklerinin düzenlediği‚ "Alevi gençliğinin yönü ve toplumdaki yeri" konulu panelde göçmenlerin eğitim sorunu da gündeme geldi.
Federal Milletvekili Memet Kılıç'ın ve Ozan Emekçi'nin de katıldığı toplantıda konuşan AABF Genel Sekreteri Ali Doğan, göçmen çocukların karşılaştığı eğitim sorunlarına işaret ederek, "Ben Alman okulunda sınıfımın en iyileri arasında olmama rağmen, öğretmenim benim liseye gitmem için tavsiyede bulunmadı. Anne ve babam diretince liseye gidebildim. Bu da göçmen çocukların fırsat eşitliğinden yeterince yararlanamadığını gösteriyor. Özellikle 4 ve 9. sınıflarda göçmen çocuklar büyük sorunlarla karşılaşıyorlar. Kurslarla eğitim sorununu çözemeyiz. Eğitim konusunu eyalet parlamentolarına taşımalı, siyasetçiler üzerinde baskı kurmalıyız" dedi.
Okumanın önemini anlatın
Arguvan Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Akın ’ın yönettiği panelde konuşan Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Memet Kılıç da, çocukları okumaya motive etmek için Almanca bilmek gerekmediğini söyledi. Anne ve babaların çocuklarının eğitiminde birinci derecede sorumlu olduklarına da işaret eden Kılıç, Almanca bilmeyen anne ve babaların da çocuklarını iyi motive edebileceklerini belirterek,
"Çocuklarınıza okulun, okumanın çok kıymetli olduğunu hissettirin. Çocuklarınıza küçük yaşlarda iki dilde kitaplar okuyun. Ana dili duygu dilidir. Almanca kadar iyi bilmese bile güveni anadille kazanır. Meslek eğitimini tamamlamak iyi bir iştir. Güven duygusu olmayan toplum, kendi içinden başarılara da inanmaz. Lütfen çocuklarınıza inanın" diye konuştu.
'Hoş geldin' kültürü
AABF Genel Sekreteri Ali Doğan, panelde yaptığı konuşmada, AABF’deki üyelik sistemine değinerek, "Bunun gözden geçirilmesi gerekiyor" dedi. Doğan, "Gençler Bochum mitingi gibi projeler istiyor. Göçmen gençler toplumda kabul görmüyor. 'Hoş geldin kültürü' tartışmaları çok saçma. Bize hoş geldin diyene biz de sen 'hoş geldin' diyelim. Burada doğana hoş geldin denir mi? Kendisini toplumun bir parçası olarak hissetmeyen, iyi eğitimli Türkler, Türkiye’ye gidiyor. Meslek seçiminde büyük hatalar yapıyor, 350 meslek arasından yalnızca 10 meslekte yoğunlaşıyoruz" dedi.
Sivil örgütlere katılın
Alevilerin Avrupa’ya beraberlerinde getirdikleri korku ve acıları, gençlere aktardıklarını savunan Ozan Emekçi de, gençlerin bu korkuları üzerinden atarak yaşamın her alanında kendilerine yakın sivil toplum örgütlerine girmelerini istedi.