Eğitim sahipsiz

Güncelleme Tarihi:

Eğitim sahipsiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2010 16:41

Ankara, eğitim ataşesi sorununu çözemeyince Almanya'daki binlerce Türk öğrenci gelecek eğitim dönemine de ataşesiz girecek.

Haberin Devamı

ANKARA, yurtdışına gönderilecek eğitim ataşesi sorununu halen çözemeyince Almanya'da eylül ayında başlayacak yeni öğrenim döneminde bir çok bölge ataşeden yoksun kalacak. 500 bin Türk öğrencinin bulunduğu Almanya'da konsolosluk bölgelerindeki 13 eğitim ataşeliği makamından sekizi yaklaşık bir yıldır doldurulamıyor. Berlin Büyükelçiliği'ndeki Eğitim Müşavirliği makamı da Berlin Eğitim Ataşesi tarafından vekaleten yürütülüyor. Ataşeliklerin bağlı bulunduğu Eğitim Müşavirliği makamı üç yıldır boş.


Sınav açılmadı
Milli Eğitim Bakanlığı ataşelik koşullarını yumuşatarak, ataşe atamalarını hızlandırmak istedi. Ancak bakanlıktaki görev değişimleri nedeniyle kolaylaştırılmış sınavlar bir türlü açılamadı. Sınavdan sonraki atama da uzun bir süreç gerektiriyor. Ataşelerin atanması dörtlü kararname adlı uygulamaya göre yapılıyor. Sınavı kazanan ataşenin yurtdışındaki görevine atanması için hazırlanan kararnameyi önce Milli Eğitim Bakanı, sonra Dış İşleri Bakanı, ardından Başbakan, son olarak da Cumhurbaşkanı imzalıyor. Durum böyle olunca imzaların tamamlanması aylar sürebiliyor.

Haberin Devamı

Eylül'de zor
Sınav tarihlerinin henüz açıklanmaması ve atama ile ilgili uzun prosedürler hesaplandığında eylülde atanacağı bildirilen yeni eğitim ataşelerinin daha ileri bir tarihte görevlendirilmesi bekleniyor. Eğitim ataşelerinin yetersiz olması en çok Türkçe dersleri ve Türk çocuklarının genel eğitim durumlarını etkiliyor. Özellikle, NRW'de Türkçe'nin okullarda seçmeli ders olarak okutulmasının önünün açıldığı bir dönemde, bu eyalette sadece bir eğitim ataşesinin bulunması Alman tarafında ciddi bir muhatap sorunu oluşturuyor.


NRW'de tek ataşe
Yaklaşık bir milyon Türk'ün yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nde sadece Münster Eğitim Ataşesi Ali Çevik görevinin başında. Çevik'in görev süresi ise çoktan doldu. Ancak 150 bini geçen Türk öğrenci sayısının yoğunluğu nedeniyle Çevik'in görev süresi iki kez uzatıldı. Eylülden itibaren en yoğun Türk nüfusunun bulunduğu NRW'deki dört eğitim ataşeliği makamının tamamı boşalmış olacak.

Haberin Devamı

Hangi ülkelerde ataşelikler boş?
EĞİTİM müşavirliklerinin durumu Avrupa'nın diğer ülkelerinde de çok farklı değil. Danimarka, İsveç ve İsviçre'de eğitim ataşesi bulunmazken, Belçika'da 6 aydır boş olan eğitim müşavirliği görevine vekil olarak Saliha Eker atandı. Hollanda Lahey Büyükelçiliği'nde eğitim müşavirliği görevine Büyükelçilik 2. Katibi Alper Bozuter vekalet ederken Deventer ve Rotterdam başkonsolosluklarında eğitim ataşesi yok. Avusturya'da Viyana Büyükelçiliği'nde eğitim müşaviri bulunurken Salzburg ve Bregenz baskonsolosluklarında egitim ataşesi yok. Fransa'da 2009'un başından beri boş olan eğitim ataşeliği makamına ise muavin Konsolos Emre Kadıoğlu vekalet ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!