Eğitim ataşeliklerine dokunmayın

Güncelleme Tarihi:

Eğitim ataşeliklerine dokunmayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2012 12:11

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Almanya'daki Essen, Münster ve Mainz kentlerindeki Eğitim Ataşeliklerini kaldırma kararı tepki gördü. Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileri kararın Türk çocuklarının eğitimlerini olumsuz etkileyeceğini söylediler.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 13 Eğitim Ataşeliği'nden üçünün kaldırılma kararına sivil toplum örgütleri tepki gösterdiler. Kapatılması düşünülen Essen ve Münster Başkonsoloslukları’ndaki Eğitim Ataşeliklerinin görev bölgesinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin başkanları kararın tekrar gözden geçirilmesini talep ediyor.

Aidiyet hissine zarar verir
NRW Türk Veli Dernekleri Federasyonu Başkanı Kadir Dağlar: Eğitim Ataşelerinin kaldırılması Türkiye’nin burada yaşayan insanımızla eğitim bağlarının zedelenmesine yol açacaktır. Bizim yaşadığımız eyalette sadece Düsseldorf ve Köln merkezli iki eğitim ataşesinin olması yeterli değildir. Biz ataşeliklerin kaldırılması yerine, daha da etkinleştirilmesini talep ediyoruz. Burada çalışacak eğitim ataşesinin Almanca bilmesi şarttır. Ayrıca eğitim ataşeliklerinin kaldırılması Türk çocuklarının aidiyet hissine de zarar verir. Kendini Türk hisseden insanlarımız için büyük bir kayıptır. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki, Almanya da çalışma ve eğitim alanları her gün değişmekte ve gelişim halindedir. Bizim bu değişime ayak uydurmamız gerekir. Sonuçta burada okuyan Türk kökenli çocuklar aynı zamanda Türk vatandaşıdırlar. Türkiye bu çocuklarla bağını koparmamalı. Oysa buraya gelen bir çok eğitim ataşesi yeterli olamadı. Bu durumu da iyi değerlendirmeliyiz.

Hani eğitim önemliydi
Rhein Ruhr Türk Toplumu Başkanı Mustafa Okur: Mainz dışında bizim eyaletimizdeki Essen ve Münster Başkonsolosluklarındaki Eğitim Ataşeliklerinin kapatılacak olmasına anlam veremiyorum. Alınan bu karar bölgemizdeki öğrencilerimizi olumsuz etkileyecek. Türkiye'den bizleri ziyaret eden başbakan, bakanlar ve bürokratlar, eğitimin önemine sürekli vurgu yaptılar. Velileri bilinçli olmaya, okullarla yakın işbirliğine çağırdılar. Türkçe'yu unutturmamamızı tembihlediler. Madem eğitim önemliydi, bu karar da neyin nesi? diye sormak lazım. Eğitimin önemine yapılacak katkıların daha da artırılması yönünde yapılan açıklamalara rağmen böyle bir tasarrufun yapılması bizleri endişelendirmekte ve hayal kırıklığına uğratmaktadır. Umarız Türk Milli Eğitim Bakanlığı bu kararı tekrar gözden geçirir.

Ataşeliklere ihtiyacımız var
Eğitim, İşletme ve Çeşitlilik Derneği Başkanı Aysun Tekin: Eğitim Ataşeliklerinin kaldırılması uygulaması Türk toplumunun eğitimi ve geleceği adına üzücü bir durum. Bir çok veli Alman eğitim sistemi hakkında bilgi sahibi değiller. Ataşelikler bu yönde velilerimize olumlu katkılar sağlıyordu. Almanya’da yaşayan Türk toplumu olarak eğitim ve öğretim konularında uzman görevlilere ve danışmanlara ihtiyacımız var. Bu sebepledir ki Eğitim Ataşeliklerine çok ihtiyacımız var. Çocuklarımızın milli kültürümüz ve manevi değerlerle olan bağlantısını sürdürmesi için onların Türkçe derslerine katılımının sağlanması gereklidir. Ayrıca velilerin örgütlenmesi ve bilinçlenmesinde de eğitim ataşeleri devrede olmalı.

Essen ve Münster'den vazgeçilemez
Türk Dernekler Birliği Platformu (TÜDEB) Başkanı Bahri Akalın: Biz Eğitim Ataşeliklerinin kaldırılmasına karşıyız. Essen ve Münster Başkonsolosluklarının görev bölgesi Türklerin en yoğun olarak yaşadığı ve Eğitim Ataşeliklerine en ihtiyaç duyulan bir bölge. Mainz da yoğun Türk nüfusuna sahip. Eğitime önem vermezsek daha iyi yerlere gelemeyiz. Bunun için de Eğitim Ataşeliklerine ihtiyacımız var. Çocuklarımızın geleceği eğitime bağlı. Bu konuda alınan karar tekrar gözden geçirilmeli ve taleplerimiz dikkate alınmalıdır. Kaldırılmamalı, bilakis geliştirilmeli.

Hayal kırıklığı yaşadık
Avrupa Zonguldaklılar Derneği Başkanı Erol Yukarıbaş: Türkçe sorunu kültürümüzü kaybetme sorunudur. Bu sorunumuzun çözümü için Eğitim Ataşeliklerine ihtiyacımız var. Özellikle Essen ve Münster Bölgesi yoğun Türk’ün yaşadığı bir bölgedir. Devletimizden talebimiz ataşeliklerin kaldırılmamasıdır. Zaten uzun yıllar bu ataşelikler boştu. Türkiye'den atama bekliyoruz. Atamaların yapılacağı öğrendikten kısa süre sonra bu mesele ortaya çıktı. Eğitim çok zaman kaybetti. Artık bunu telafi edecek adımlar atmalıyız.

Kararı gözden geçirsinler
Dortmund ve Çevresi Trabzonlular Derneği Başkanı Yusuf Aydoğan: Konsolosluklarımızdaki eğitim ataşeliklerinin kaldırılmasına karşıyız. Biz çocuklarımızın kültürlerini, dillerini unutmasınlar diye çaba gösteriyoruz. Ama gelin görün Almanya’da en çok Türk'ün yaşadığı bölgedeki üç eğitim ataşeliklerini kaldırıyorlar. Bize eğitimin ne denli önemli olduğunu söyleyenlerin bu kararı bir kez daha gözden geçirmesini istiyoruz.

Çözüm kapama değil
Avrupa Kırşehirliler Derneği Başkanı Osman Mukiloğlu: Bu kararın eğitime hiçbir katkısı olmayacağını düşünüyorum. Eğitim ataşeliklerinin bazı sorunları var. Bazı durumlarda yetersiz kalabiliyorlar. Ama bu kapama için bir gerekçe olamaz. Geleceğimiz olan çocuklarımızın iyi yetişmesi için ataşeliklerin kapanmaması gerekir. Uzman, iyi yetişmiş, yönlendirici ataşeler atanmalıdır.

El ele verip sahip çıkalım
Dortmund Türk Veli Derneği (DOTEV) Başkanı Aysun Aydemir:’’ Yıllardır Almanya’da hemen hemen bütün eğitim ataşeliklerine gerekli atamalar yapılamamıştır. Bu durum, Türk hükümetinin yurtdışındaki Türklerin eğitimine verdiği öneminin de bir göstergesidir. Eğitim ataşeliklerini sadece resmi evrakların onaylatıldığı birer noter olarak görmüyoruz. Eğitim sürecine aktif olarak katılmalı, yol göstermeli, yerel dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla eşgüdüm halinde çalışarak sorunların çözümüne katkı sağlamalı, Türkçe'nin anadil olarak öğretilmesinde öncü rol oynamalı ve Türklerin Alman toplumuna uyun sürecinde aktif katkı sağlamalıdır. Kapatılması değil, daha da işlevsel hale getirilmesi gerekmektedir. Başta Türk veli dernekleri olmak üzere bütün sivil toplum kuruluşlarının, el ele vererek ve organize bir şekilde eğitim ataşeliklerinin kapatılması kararına şiddetle karşı çıkması gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!