Güncelleme Tarihi:
Bu yılın Nobel Edebiyat Ödülünü Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clezio kazandı.
İsveç Akademisi, Le Clezioya verilen ödülle ilgili açıklamasında, romancıyı, "mevcut medeniyet altında ve ötesinde insanlığın kaşifi, duygusal coşkunun, şiirsel maceranın ve yeni ayrılıkların yazarı" olarak tanımladı.
2008 Nobel ödülü adayları arasında Amerikalı yazarlar Thomas Pynchon ve Don DeLillo ile Suriyeli şair Adonisin adları geçiyordu. Nobel Edebiyat Ödülünü geçen yıl da İngiliz yazar Doris Lessing almıştı.
LE CLEZİO: "FRANSIZ KÜLTÜRÜ YAŞIYOR VE İYİ DURUMDA"
Le Clezio, Fransız kültürünün yaşadığını ve iyi durumda olduğunu söyledi. Le Clezio, Fransız kültürünün öldüğü yönündeki söylemlerin büyük mübalağa olduğunu belirterek, "Bunu reddediyorum. Fransız kültürü çok zengin ve çok değişik bir kültür. Çökmesi için risk yok" diye konuştu. Fransada uzun süredir tartışılan Fransız kültürünün yok olduğu iddiası, Time dergisinin geçen yıl yayımladığı "Fransız Kültürünün Ölümü" yazısından sonra daha da alevlenmişti.
"ÇÖL"
Le Clezionun 1980 tarihli "Çöl" romanı, kaybolmuş uygarlığın insanlarının bugünkü Avrupa tarafından reddedilişinin dramını anlatıyor. Fransız yazarın "Çöl", "Göçmen Yıldızı", "Altın Balık", "Okyanus Kokusu ve Angoli Mala" ve "Tutanak" adlı eserleri Türkçeye de çevrildi. Yazarın "Devler", "Uçuş Kitapları" ve "Savaş" adlı kitapları da bulunuyor.
LE CLEZIONUN YAŞAMI
Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clezio, 13 Nisan 1940ta Nice kentinde doğdu.
Le Clezionin ailesinin, Hint Okyanusunda daha önce Fransız sömürgesi olup 1810da İngiliz sömürgesi olan Mauritius adasında derin akrabalık bağları bulunuyor. Kendisi sekiz yaşındayken ailesi Nijeryaya taşınan Le Clezionun babası, İkinci Dünya Savaşında hekimdi. Le Clezio, Nijeryaya 1 ay süren yolculukta iki kitap yazma başarısını gösterdi: "Un long Voyage" ile "Oradi noir."
Le Clezionun babasının Afrikadaki doktorluğunu anlattığı "Afrikalı" adlı kitabı da bulunuyor. Le Clezio, ödül üzerine ilk açıklamasında, "heyecanlandığını ve onur duyduğunu" söyledi. Ödülü veren İsveç Akademisinin Daimi Sekreteri Horace Engdahl, "Le Clezio, muazzam çeşit zenginliğinin yazarı" dedi.
Engdahl, "Le Clezionun Avrupa uygarlığı dışında diğer kıtaların uygarlıklarına nüfuz etmeyi kaleme aldığını" söyledi.
Engdahl, Clezionun nesirle anlatı sanatını çok iyi kullandığını belirtti.