Güncelleme Tarihi:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ebu Katada’nın Ürdün’e gönderilirse kötü muameleye ve işkenceye maruz kalabileceğine, adil yargılanamayacağına ve İngiltere’den sınır dışı edilmemesine hükmetti. Katada 6 yıl boyuncu İngiltere’den sınır dışı edilmemek için mücadele vermiş, Ürdün’e gönderilirse işkence görebileceğini savunmuştu.
İngiliz yayın kurumu BBC, İngiliz hükümetinin AİHM’in kararının ardından son bir temyiz hakkının bulunduğuna ve verilen kararının bağlayıcı olacağı 3 aylık süreden önce temyize gidebileceğine dikkati çekti. İngiliz hükümeti temyize gitmezse, Ebu Katada’nın gözaltı durumu sona erecek. İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May karardan duyduğu hayal kırıklığını ifade ederek, "Bu yolun sonu demek değil. Katada tüm yasal seçenekler değerlendirilene kadar gözaltına tutulacaktır" dedi.
İngiltere 2009 yılında, Ebu Katada’nın sınır dışı edilerek ülkesi Ürdün’e gönderilmesine ve ülkesinde adil bir yargılanmaya tabi tutulabileceğine karar vermişti. Dönemin İçişleri Bakanı Jacqui Smith, Katada’yı "ulusal güvenlik için ciddi bir tehdit" olarak nitelemişti. Ürdün’de iki terör olayına karışmakla suçlanan Ebu Katada, İngiltere’de de terörizmi ve aşırıcılığı teşvik etmekle eleştiriliyordu. Katada, "Usame bin Ladin’in Avrupa’daki sağ kolu" olarak nitelendiriliyordu.