Güncelleme Tarihi:
WHO Başkanı Chan, Gine, Liberya ve Sierre Leone'de gerekli önlem alınmış olduğu takdirde, ölü sayısının bu kadar çok olmayacağını söyledi. WHO'dan yapılan açıklamada, Dr Chan'ın Ebola ile mücadele için 100 milyon dolar fon oluşturulması için Gine, Liberya ve Sierre Leone liderleri ile görüştüğü belirtildi.
LİBERYA, DEVLET OFİSLERİNİ KLORLUYOR
Liberya hükümeti Ebola'ya karşı önlem için Cuma gününü tatil ilan ederek, bakanlık binalarını ve halkın toplandığı yerleri klorladı. Monrovia şehrinde bir polis aracının da "Virüsü taşıyorsan herkese söyle" yazılı afişle devriye gezdiği ve insanları panik yapmamaları için uyardığı bildirildi.
AFRİKALI SPORCULAR DÖNMEK İSTEMİYOR
Bunun yanı sıra İskoçya'da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'na katılan 30'a yakın sporcunun, Ebola tehlikesinden dolayı Glasgow şehrinde kalma sürelerini uzatmayı düşündükleri belirtildi. Öte yandan Glosgow hastanelerinde Afrikalı sporculara Ebola testi yapıldığı açıklandı. Sierre Leoneli bisikletçi geçen hafta Gartnavel Hastanesi'nde Ebola testinden geçirilmiş, 4 gün karantinadan sonra serbest bırakılmıştı. Bir masa tenisçisi Afrikalı sporcuda da Ebola belirtisi görülmüştü.
EMİRATES, GİNE UÇUŞLARINI DURDURDU
Dubai merkezli havayolu şirketi Emirates, bugünden itibaren Gine uçuşlarını durdurduğunu duyurdu. Şirketin internet sitesinde, "Yolcularımızın ve mürettebatımızın güvenliği için, Gine uçuşlarımız ileri bir tarihe kadar durdurulmuştur" denildi.
Batı Afrika'da Ebola'nın hızla yayılması üzerine Gana hükümeti Nijerya, Gine, Liberya ve Sierre Leone'den gelen bütün uçuşlara yasak getirdi. Gana ayrıca Nijerya'ya seyahat yasağı koyan ilk ülke oldu. Nijerya'da şu ana kadar sadece bir Liberyalı havaalanında Ebola'dan hayatını kaybetti. Afrika'nın en büyük ülkesine bazı ülkeler seyahat uyarısı yaptı. Öte yanda Nijerya'dan Avrupa ülkelerine uçuşlar devam ediyor.
İnsanlar arasında kan ve vücut sıvılarının teması ile yayılan Ebola virüsü, erken teşhis edildiği takdirde kurtulma şansı biraz yüksek. Kirli ortamları seven ve kurbanlarının yüzde 90'ını öldüren virüsün belirtileri ateş, bulantı, kusma, ishal, kas, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik, kaşıntı ve böbrek ile karaciğer yetmezliği. Bazen 3 haftaya kadar anlaşılamayan virüs, organ yetmezliğine ve iç kanamalara yol açabiliyor.
İlk defa 1976' da rastlanan virüsün şu anda Afrika'nın en fakir bölgelerinde yayılması ve gerekli sağlık aletlerini kullanacak eğitimli insanların bulunmamasının virüsün hızla yayılmasına davetiye çıkardığı söyleniyor.
Virüsün hızla yayılması üzerine yüzlerce Amerikalı gönüllü çalışanın Batı Afrika ülkelerinden tahliye edildiği duyuruldu.