Güncelleme Tarihi:
Türkiye Futbol Federasyonu, (TFF) Türkiye'nin "duran top" sorununu çözmek için topyekün bir futbol hamlesi yürütüyor.
TFF bünyesinde Futbol Geliştirme Merkezi (FGM) adıyla faaliyet yürüten birim "Türkiye Futbolu Kucaklıyor" projesiyle, yaklaşık 300 bin kişiye futbol oynatmayı hedeflerken, futbol eğitimini 13 yaşından itibaren "akademik" bir yapıya kavuşturmayı amaçlıyor.
Bu çerçevede kulüplerin 14 ve 15 yaş grubundaki futbolcularının katıldığı iki ayrı Akademi Ligi başlatıldı. Akademik yapıda futbolcuların sadece futbol değil, genel kültürden, dil eğitimine kadar sosyal hayatı da kapsayan eğitim programlarına tabi tutulması öngörülüyor.
Proje kapsamında antrenörlük ve hakemli kurumları da herkese açık hale getiriliyor. Yaş, cinsiyet gibi ayrımların olmadığı eğitimlere herkes katılabilecek. Antrenörlük eğitimi alan bir anne mahallesindeki çocuklara futbol eğitimi verebilecek.
FGM'nin temel amacı nüfusuyla ters orantılı olan futbolcu sayısını artırmak ve akademik bir formasyonla futbolu tabana yaymak. FGM antrenörden hakeme, sağlık personelinden kulüp eğitimine kadar kendisine geniş bir yelpaze çiziyor.
Topçu sayımız gurbetçiden az
FGM Başkanı Ahmet Güvener, bunun gerekçesini şu çarpıcı bilgiyle açıklıyor: "Almanya ile Türkiye'nin nüfusunu hemen hemen eşit. Ama Almanya'da 6.5 milyon lisanslı futbolcu var. Bizde ise bu sayı 225 bin. Bakın Almanya'daki Türk kökenli lisanslı futbolcuların sayısı bile 250 bin. Biz insanlarımızın yüzde 0.29'una futbol oynatıyoruz. Avrupa ortalaması yüzde 2.5. 10 misli fark var aramızda ve 52 ülke arasında 49. sıradayız."
FGM, futbolda bir "Türk ekolü"nün oluşması için yol gösterici olmak istiyor. Güvener, bu "Türk ekolonü" ise şöyle tarif ediyor: "Mücadeleci, atak ve göze hoş gelen bir futbol."
Bunun için de 13 yaşından itibaren tüm ülke kulüplerinin altyapısında bu felsefenin yerleştirilmesi lazım. FGM, TFF'nin 160 milyon YTL'lik bütçesinden 27 milyon YTL alıyor. Ayrıca milli takımların sponsorlarından destek alıyor.
Örneğin Akademi Ligleri'ni Coca-Cola, Herkes İçin Futbol çalışmasını Ülker ve plaj futbolunu da Garanti Bankası destekliyor.
FGM ayrıca Avrupa Birliği'nden 15 milyon euroluk fon almak için de başvuruda bulundu. İlk eleme geçildi. Buradan sağlanacak kaynakla 39 ilde spor tesisleri yapılacak. Güvener "basit" olacağını belirttiği tesislerin inşaatının ancak 2010'da başlayabileceğini belirtiyor: "Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da tesislerle birlikte eğitim üniteleri kurulacak. Buralar birer sosyal dönüşüm aracı olacak. Sahalar suni çim olacak ve futbol dışında da eğitim verilecek."
Güvener, projenin meyvelerinin tam olarak 10 yıl sonra alınabileceğini belirtirken, 3-4 yıl içinde lisanslı futbolcu sayısını ise 1 milyona çıkarmak zorunda olduklarını vurguluyor.
3 bin kişi hakemliğe başvurdu
TFF'yi sadece milli takımlardan sorumlu ve ligleri organize eden bir yapıdan çıkartmak gerektiğini kaydeden Güvener, kurumun futbolu toplumsallaştırma misyonuna da sahip olması gerektiğini belirtiyor.
İlk etapta 300 bin kişiye futbol oynatmayı hedeflediklerini anlatan Güvener, eğittikleri 129 antrenörün Akademi Ligleri'nde çalışmaya başladıklarını söylüyor: "Herkes İçin Hakem uygulaması da başladı ve projeye internetten 3 bin kişi başvurdu. Bu neredeyse Türkiye'deki mevcut hakem sayısı kadar. Bu insanlardan bir iki kişi Süper Lig'e kadar bile çıkabilir.
Antrenörlük eğitimini de herkese açacağız. 3 bin YTL karşılığı 100 saatlik bir eğitim vereceğiz. Futboldaki kapası sistemi açacağız."
FGM bünyesindeki antrenörler aynı zamanda birer "scout" (futbolcu keşfeden) olarak görev yapacak ve böylece yetenekli futbolcuları keşfedecek. Güvener, isterlerse kulüplere de bu anlamda hizmet edebileceklerini vurguluyor.
Güvener, diğer yandan özel şahısların ve belediyelerin futbol okullarının denetimleri dışında kaldığını belirterek, 2009'dan itibaren bu işe el atacaklarını söylüyor: "Türkiye'de çok sayıda böyle futbol okulu var. Ama bunlar akademi yapısından uzak birer para tuzağı. Kağıt üzerinde denetim hakkımız var ama yaptırım için bir kolluk gücümüz yok bizim. Açılan bir okulu kapatamıyorum. Hukukçularımız uygulama için araştırmalara başladı. 2009'dan itibaren ciddi şekilde denetleyeceğiz ve kurallara uymayanları kapatacağız. Ne tür eğitim veriyorlar bilmiyoruz çünkü bugüne kadar hiç denetlemedik."
Türk takımları yıllardır "duran top"tan gol yeme hastalığından kurtulamadı. Gerek yerel gerekse de uluslararası rekabette bu büyük bir sorun olarak hala daha aşılamadı.
FGM'nin başlattığı bu futbol hamlesi başarıya ulaşırsa Türk futbolunun "duran top sorunu"nu çözülecek gibi. Güvener ise yine temkinli: "Duran topta bir sıkıntımız var nedenini bilmiyorum. Teknik adamlar bu konuda çok çalışıyoruz diyorlar ama demek ki daha alt kademelerde bu işin çalışmalarına başlamak lazım."
Sergen'i gizlice denetleyeceğiz
UEFA B tipi lisansı olmadığı için Beşiktaş'ta Mustafa Denizli'nin yardımcısı olamayan Sergen Yalçın, 2 yıl boyunca Beşiktaş 15 yaş altı takımlarında görev yapacak. Peki Sergen Yalçın fiili olarak gidip altyapıda çalışıyor mu yoksa bu bir formalite mi ? Ahmet Güvener, Sergen Yalçın'ın "kağıt üzerinde" çalıştığını söylüyor: "Sergen'i denetledemik ama önümüzdeki 6 ay içinde gidip bakacağız. Önce haberli sonra da gizli denetleme yapacağız. Şu anda 15 yaş altı takımlarda çalıştığı gözüküyor. Ama insanlar kandırmak istiyorlarsa yapacak bir şey yok. Bunu sadece Sergen için söylemiyorum. Aldatarak bu iş olmaz, çünkü o zaman UEFA A lisansını almakta zorluk çekerler. Sergen'in çalıştığına inanıyorum. Görmedim ama çalıştığını söylüyor."
Emre iyi bir vatandaş değil
Futbolcuların eğitimi konusunda Amerikan sistemini uygulamak zor. Avrupa'da da uygulanmıyor.
Bütün futbolcuların üniversite okuması şart mı? Zaten kaç futbolcu var ki?
Ama tabi biz İsmet İnönü'nün kim olduğunu bilmeyen lise mezunu milli futbolcu da biliyoruz. En azından genel kültür açısından eğitmek lazım. Çünkü milyonlarca kişi örneğin, Arda Turan'ın ağzından çıkan lafa bakıyor. İyi bir birey ve vatandaş olmaları için çalışmalıyız. Emre Belözoğlu iyi bir vatandaştır diyemiyorum çünkü o sadece futbol eğitiminden geçti. Futbolcuların sosyal anlamda da gelişimine katkıda bulunmak zorundayız.
70 akademi takımı top peşinde
Statüye göre 14 ve 15 yaşındaki futbolcular 3 saati aşan seyahatlere gidemiyor. O yüzden Ligler Marmara, Ege, İç Anadolu ve Çukurova olmak üzere 4 grupta organize edildi. Toplam 70 takımın yer aldığı iki ligden gelecek 12'şer takım, daha sonra Antalya'da şampiyonluk için mücadele edecek.
Türk futbolunun üç büyüğü olan Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş, Marmara grubunda yer alıyor.
14 yaş grubunda Fenerbahçe, 15 yaş grubunda ise Galatasaray lider durumda bulunuyor.