Güncelleme Tarihi:
MOSKOVA Devlet Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nde görevli Vladimir Lipunov, geçen cumartesi günü, Baykal’da bulunan istasyonda teleskoplar ile MASTER yörüngesini izlerken, dünyaya 11.3 kilometre uzaklıkta yaklaşık 15 metre boyutunda bir göktaşının geçtiğini fark ettiklerini söyledi. Lipunov, “Göktaşı Dünya’yı sıyırıp geçti” diye ekledi.
1000’İNCİ GEZEGEN YAKINDA
Öte yandan Güneş Sistemi dışında ilk gezegenin gözlenmesinden yaklaşık 18 yıl sonra bu gezegenlerin sayısı 1000’e yaklaştı. Space.com internet sitesinde yayımlanan rapora göre, 26 Eylül itibariyle Güneş sistemi dışındaki gezegen sayısı 986’a yükseldi. Bilimadamlarına göre bininci gezegenin keşfi de günler ya da haftalar içinde gerçekleşebilir. Keşiflere en büyük katkıyı NASA’nın Kepler teleskopu yaptı. Sadece Kepler teleskopu 3 bin 588 Güneş Sistemi dışında gezegen keşfetti.
1992 yılında bilim adamları Güneş Sistemi dışında Dünya’dan bin ışık yılı uzaklıkta iki gezegen keşfetmişlerdi ancak ilk “GüneşSistemi dışındaki gezegenler” 1995 yılında doğrulandı.
2014’te 3 boyutlu yazıcı uzayda
AMERİKAN Uzay ve Havacılık Kurumu NASA, gelecek yıl uzaya 3 boyutlu yazıcı fırlatmayı planlanıyor. Tost makinesi ya da mikrodalga fırın boyutunda olan 3 boyutlu yazıcıyla astronotlar, yer çekimsiz ortamda ihtiyaçları olan malzemeleri üretebilecekler. Böylece uzayda ilk kez 3 boyutlu yazıcı teknolojisini kullanılacak. Bilimadamları bu teknolojinin uzay projelerindeki masrafları azaltacağını düşünüyor.