Güncelleme Tarihi:
Dünya Miras Listesine, 1972 yılında Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Antlaşmasını imzalayan 175'ten fazla ülkenin korumayı garanti ettikleri anıt ve sit alanları arasından Dünya Mirası kıstaslarına uygun görülenler ekleniyor.
Dünya genelinde 163 ülkenin kültürel ve doğal varlığı listede bulunuyor.
Listenin en başında 51 kültürel varlıkla yer alan İtalya'yı, Çin 48, İspanya 44, Fransa 41 ve Almanya 40 varlıkla takip ediyor. Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen son toplantıda Efes Antik Kenti ile Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin de eklenmesiyle Türkiye'nin listedeki kültürel varlık sayısı 15'e yükseldi. Türkiye listede 19'uncu sırada yer alıyor.
Ülkeler için kültürel ve doğal varlıklarının listeye girmesi, dünyada farkındalık yaratarak tanıtım sağlamak açısından yönetimlere yardımcı oluyor.
Listeye giren alanların korunması için UNESCO tarafından maddi destek de sağlanabiliyor. Ülkelerin, listeye giren alanları koruyamaması halinde ise Dünya Miras Komitesi söz konusu varlıkları listeden çıkarabiliyor.
Son toplantıda listeye alınan kültürel varlıklar
Tarihte "Meiji restorasyonu" olarak tanımlanan ve Japon İmparatoru Meiji'nin 20'nci yüzyılın başlarında güneybatıdaki Hashima adasında başlattığı endüstriyel devrimin izlerini taşıyan tarihi alan da bu yılki toplantıda listeye alındı. Savaş gemisine benzediği için "Battleship Island/Savaş Gemisi Adası" olarak analın adada, o dönem demir- çelik ile gemi inşa ve kömür madenciliği üretimi yapılıyordu.
Meksika'nın başkent Meksiko ile Hidalgo kentlerinin arasındaki alanda 16'ncı yüzyıldan kalan tarihi su kemeri, Uruguay'da Fray Bentos kentindeki 1899 yılında et üretimi amacıyla 50 ülkeden göçmen işçilerin çalıştığı endüstriyel alan, Batı'nın giderek artan tarımsal üretimini karşılamak için 20'nci yüzyılda Norveç'teki bir dağ yamacında kurulan ve içerisinde hidroelektrik santralinin bulunduğu kompleks de son toplantıda listeye alındı.
İsrail'deki nekropol, Fransa'daki üzüm bağları
Almanya'nın liman kenti Hamburg'un Speicherstadt ve Kontorhaus bölgesi, İsrail'de 2'nci yüzyıldan kalma nekropol (mezarlık), İngiltere'nin İskoçya bölgesinde 1890 yılında inşa edilen 2 bin 529 metre uzunluğundaki Forth demiryolu köprüsü de listeye girmeye hak kazandı.
ABD'nin Teksas eyaletindeki tarihi San Antonio bölgesinde tarih mekanlar, Fransa'nın kuzeydoğusundaki Champagne bölgesinde 17'nci ve 19'uncu yüzyılda şarap üretiminin yapıldığı tepe, evler ve mahzenler ile Dijon'un güneyindeki Côte de Nuits and the Côte de Beaune'deki üzüm bağları da bu yıl Dünya Miras Listesine alındı.
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın 30 kilometre kuzeybatısındaki ormanlık ve kültürel peyzaj bölgesi ile güneydeki Jutland bölgesinde yeralan Moravian Kilisesi, Çin'in güneybatısındaki dağlık alandaki tarihi Tusi sit alanı, İran'ın güneybatısındaki Zagros dağının eteklerindeki tarihi sit alanı ile güneydeki Maymand kültürel alanı, Singapur'un kalbinde yeralan botanik bahçesi, Moğolistan'daki Burkha Khaldun Dağı (Burhan Haldun), Güney Kore'nin batısındaki dağlarda 8 arkeolojik alanın bulunduğu Baekje tarihi bölgesi de kültürel ve doğa varlığı listesine girdi.
İtalya'nın Sicilya bölgesinin kuzeyinde çeşitli medeniyetlere ait 9 sivil ve dini yapılar, Ürdün'de ise Ürdün Nehri'nin doğusunda, Ölü Deniz'e 9 kilometre uzaklıktaki Tell Al-Kharrar bölgesinde yer alan tarihi alanlar, Suudi Arabistan'daki Shamli bölgesindeki çölün ortasında üzerinde deve ve değişik şekillerin bulunduğu kayalar da UNESCO'nun listesinde kendisine yer buldu.