Güncelleme Tarihi:
Dünyanın ilk hisseden protez bacağı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da tanıtıldı. Linz Üniversitesi'nden Protez uzmanı Prof. Dr. Hubert Egger, ekibiyle birlikte Viyana'da düzenlediği basın toplantısında, uzun araştırmalar sonucu geliştirdiği ve "hisseden protez bacak" adını verdiği ürününü kamuoyuna tanıttı.
Egger, hastanın kalçasından bacağına doğru uzanan sinirleri yeniden yapılandırarak deri altına yakın bir bölgeye yerleştirdiklerini ve protez ayağın, tabanına yerleştirilen 6 adet sensörle yapay bacağın içerisindeki yapay uyarıcılara bağlandığını söyledi.
'ZEMİNİN BASKISINI HEMEN HİSSEDİYOR'
Egger, ayak hareketlerinin oluşturduğu basınç ile oluşan sinyallerin önce kumanda merkezine, ordanda sinir uçları yoluyla beyne iletildiğini aktardı. Doktor Egger adım atıldığı anda ayak altındaki uyarıcıların beyne ikaz gönderdiğini kaydederek, "Alıcılar beyne ayak olduğunu söylüyor ve protezi giyen kişi, yürüdüğü zaman zeminin baskısını hemen hissediyor. Her şey göz önünde bulunduruldu. Örnekte gördüğünüz gibi prosedür çok basit" diye konuştu.
Egger, normal protezlerde beyin ayağı hissedemediği için ağrılarının arttığını ve uykularının kaçtığını ancak hissedilen protez bacak ile bu sorunun da ortadan kalktığını ifade etti.
KOŞTU, BİSİKLET SÜRDÜ, TIRMANDI
Geçirdiği bir kaza sonucu meydana gelen kan pıhtılaşması nedeniyle 2007 yılında sağ bacağı kesilen Wolfgang Rangger, hisseden protez bacağı yaklaşık 6 ay evinde test etti.
Gazetecilerin önünde protez bacağı deneyen Rangger, kurulan yapay merdivene sorunsuz çıktı. Rangger, protez bacaklarıyla koştuğunu, bisiklet sürdüğünü ve hatta tırmandığını söyledi.
"Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum" diyen 54 yaşındaki Rangger, "Sanki bacağım yerindeymiş gibi hissediyorum. Artık buz üzerinde kayıp düşmüyorum ve çakıl, beton, çimen veya kumda rahatlıkla yürüyorum. Yeni bacağımla küçük çakıl taşlarını bile hissedebiliyorum" ifadelerini kullandı.
FİYATI 30 BİN EUROYA ÇIKIYOR
Yüksek teknolojili hisseden ayak protezin fiyatının 10 bin ile 30 bin avro arasında değiştiği belirtildi. Bacaklarını kaybedenleri yeniden hayata bağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten ekip, büyük bir şirket kuracaklarını ve piyasa fiyatlarını düşürmek için en kısa sürede seri üretime geçeceklerini kaydetti.