Güncelleme Tarihi:
Memiş, 16 Kasım Dünya Trafik Mağdurları Anma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, BM Dünya Sağlık Örgütünce Türkiye'nin trafik açısından 10 riskli ülkeden biri olarak kabul edildiğini bildirildi.
ÖLÜM YA DA SAKATLIK
Trafik kazalarında sadece olay yerinde hayatını kaybeden insanların yıllık toplamının dikkate alınarak hesaplandığını belirten Memiş, kaza sonrası ölen insan sayısının istatistiklere girmediğini ifade etti. Gerçek hesap yapıldığında yıllık insan toplam kaybının çok az bir yanılma payıyla 10 bin kişiyi bulduğuna dikkati çeken Memiş, trafik kazalarında yaralıların yüzde 5'inin ömür boyu sakatlık ve yüzde 15'inin ise geçici sakatlık yaşadığını kaydetti.
TÜRKİYE'DE 7 KİŞİDEN BİRİ
Memiş, Türkiye'de 7 kişiden birinin trafik mağduru olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu alanda görev yapan kamu otoritesi çok yetersiz, dağınık, ihtisaslaşmaya gitmeden sürekli değişen personel ile akan trafik ve yol güvenliğinin çok gerisinde bulunmaktadır. Trafik kültürüne yönelik kurulan sivil toplum kuruluşların bir çoğu kağıt üstünde kalmakta, bütçeden hiçbir destek alamamakta ve sonucunda toplum yararına kurulan organizasyonlar kapanmaktadır.
Sivil toplum kuruluşlarının etkisi kamu yararında yüzde 1 bile değildir. Günde ortalama 26 kişinin öldüğü ülkemizde trafik mağdurları yıllarca mahkemelerde beklemekte, geride kalan ailelerine sosyal, ekonomik veya psikolojik yardım yapılmamaktadır. Hükümetlerin çifte standardı, çoğu kez siyasete odaklı bakmaları trafik mağdurlarını yalnızlığa itmektedir."