Dünya Su Konferansı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Su Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2008 15:07

Dünyada her 20 saniyede bir çocuk kirli sudan kaptığı hastalıklar yüzünden ölüyor Dünya genelinde bir milyar insan da temiz suyu olanağına sahip değil. Peki insanlar temiz su kaynaklarına nasıl ulaşacak?

Haberin Devamı

Stockholm'de pazar günü başlayan ve 23 Ağustos'a kadar sürecek dünya su konferansında bu soruya yanıt aranıyor.. Su kaynaklarının bilinçsizce yok edilmesi, var olan sulardan yeterince yararlanılmaması, endüstriyel kirliliğin suları kirletmesi gibi konuların öne çıkarılarak tartışıldığı Dünya Su Forumu, gelecek yıl Türkiye'nin evsahipliğinde yapılacak.

Temiz içme suyundan uzakta yaşayan insanların çoğu Asya´da. Sadece Hindistan´da 700 milyon kişi tuvalet ihtiyacını açık havada gideriyor çünkü tuvaletleri yok. Nehirler ya da göllerdeki sular da atıklar yüzünden kirli. Sıhhi tesisat sistemleri de yeterli değil.

Hindistan Bilim ve Çevre Merkezi Başkanı Sunita Narain, bu durumun pek çok hastalığa yol açtığını belirtiyor. Narain, "Şu çok açık: Eğer suyu temizlemezsek, eğer insanlara temiz su sağlamazsak, bu büyük bir sağlık felaketine yol açacak. Bugün bile kirli su, çocukların hayatını kaybetmesine yol açan etkenlerin başında geliyor' diyor.

Çocuk ölümleri

Gelişmekte olan ülkelerde hala 6 yaşın altındaki çocukların çoğu kirli sudan geçen enfeksiyonlar yüzünden ölüyor. Dünya Bankası´nın verilerine göre, dünya genelinde hastalıkların yüzde 88´i kirli su, yetersiz sıhhi tesisat ve yetersiz hijyenden kaynaklanıyor.

Bu nedenle Birleşmiş Milletler 2008 yılını 'Sıhhi Altyapı Yılı' ilan etti. Sunita Narain, bu sayede ilk kez kamuoyu önünde tuvalet ve kirli su konularının açıkça tartışılabileceğini kaydediyor. Narain, "Gelişme insanların iyiliği için. Ve kirli su bir ülkenin sağlık yükünü arttırır. Eğer hasta olan fakir insanlarınız varsa sizin de zengin olamayacağınız çok açık' diyor.

Uzmanlara göre, sıhhi tesisat yatırımı yapmak, insanların sağlık ve yaşam koşullarını iyileştirecek ve bu sayede yoksullukla mücadeleye katkı sağlanacak. Uluslararası Su Arzı ve Sağlık Örgütü Başkanı Jon Lane, 'Söz konusu para olduğunda, güçlü devletler sağlık konularını tartışmaktan çok, parayı düşünecektir.

Sıhhi tesisata 1 dolar yatırım yaparak Asya ve Afrika gibi bölgelerde, ekonomiye 9 dolarlık katkı sağlamış olursunuz. Bire dokuzluk bir oran çok etkileyici. Sorun ise şu, bu bir doları nakit olarak harcayacak kurum ya da kişi, 9 doları alacak diye bir kural yok, bu daha çok insanlara zaman kazandırmaya yarıyor' diyor.

Temiz içme suyunun yararları

Lane´e göre, milyonlarca insan kirli su ya da içme suyu problemleriyle uğraşmak zorunda kalmadığında, enerjilerini ekonomik gelişme ve toplum yararı için kullanabilecek.

Güney Afrika toplumları sıhhi tesisatları geliştirme konusunda pek çok girişimde bulundu. Bangladeş´te ortaya çıkan bir modele göre, oradaki sivil toplum örgütleri küçük köylerdeki insanları su konusunda bilinçlendirip sıhhi tesisat inşaası konusunda organize ediyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!