Güncelleme Tarihi:
YILLARCA otistik olduğu anlaşılmayan Birsen Başar’ın, ‘yüksek fonksiyonlu yetişkin otistik’ teşhisi almasının ardından hayata tutunuşu ve mücadelesi, Hollanda’da olduğu kadar Türkiye’nin de aralarında olduğu bir çok ülkede dikkat çekti.
2.5 YIL İZLENDİ
Breda Avans Hogeschool Management Ekonomi ve Hukuk mezunu, Hollandaca, Türkçe, İngilizce ve Fransızca bilen Birsen’in yaşamı, bir Hollanda kurumu tarafından 2010 yılından itibaren 2.5 yıl boyunca kameralarla yakından izlendi. Kurum, genç kızın hayatı ve yaşadıkları hakkında bir belgesel hazırladı. İnsanların Otizm hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadıklarını gözlemleyen Birsen Başar, bu hastalığı anlatan bir de kitap yazdı. Kitabında hem otizmin ne olduğunu, hem de otizmli bir insanın yaşantısını gündeme getiren Birsen, yaşadıklarını şöyle anlattı:
NORMAL ZEKALI OTİZMLİ
“21 yaşında otizm teşhisi konuldu ve 2009 yılından beri Hollanda ve Turkiye’de otizmi tanıtmaya çalışıyorum. 2 Nisan Dünya Otizm Günü’nde ‘Birsen Belgeseli’ ile yeni kitabım tanıtılacak. 2010 yılından itibaren 2.5 yıl boyunca yapımcılar ve program ekibi, hayatımı takip etti. Evde, işte, otizm sunumlarımda, arkadaşlarımla katıldığım etkinliklerde filmciler beni takip etti. Bu belgeselle otizmin Türk kültüründe nasıl bir yeri olduğunu göstermek istiyoruz. Otizm doğuştan itibaren gerçekleşen gelişimsel bir bozukluk ve kendisini sosyal, iletişim ve rutin davranışlarda gösteriyor. Belgesel ve kitaplarla normal zekalı otizmli olmanın da çok zor olduğuna dikkatleri çekiyorum.” Birsen belgeselinin gösterimi 2 Nisan saat 19:00’da Chasse Theater’da yapılacak.