Güncelleme Tarihi:
Dünya Gıda Günü dolayısıyla A? Atatürk Konferans Salonu'nda, "Dünya Gıda Güvencesi, İklim Değişikliği ve Biyoenerjinin Yarattığı Gü?lükler" konulu panel düzenlendi.
A? Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abit Demircan, panelin a?ılışında yaptığı konuşmada, tarım üretiminde hasat sonrası yüzde 25-40'a varan kayıplar olduğunu söyledi.
?rün kaybının dünyada yaşanan a?lık sorunu a?ısından büyük önem taşıdığını anlatan Prof. Dr. Demircan, aşırı beslenmenin de, yetersiz beslenme kadar zarar yarattığına işaret etti.
Aşırı beslenme nedeniyle insanlarda tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, yetersiz beslenme nedeniyle de enfeksiyon hastalıklarının ortaya ?ıktığını anlatan Demircan, şöyle konuştu:
"Aşırı beslenmeden dolayı ?eşitli hastalıklar ortaya ?ıkıyor. Bu hastalıkların önlenmesi i?in ödenen ila? paraları dünyadaki a?lık sorununa ?are olabilir. Aşırı beslenmeden dolayı zayıflamaya harcanan parayla 850 milyon a? insanın beslenme sorunu biter. Hastalıkların ?oğu beslenme sorunundan kaynaklanıyor."
TARIM İL M?D?R? ERÇİN
Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Er?in de, gıda ürünlerinin biyoyakıt üretiminde kullanılmasının dünyadaki a?lık sorununu körüklediğini söyledi.
Er?in, temel tarım ürünlerinde, üretim, tüketim ve ticaret dengelerinde meydana gelen değişimin, petrol fiyatlarının son 5 yılda 6 kat artarak 23 dolardan 140 dolara yükselmesine neden olduğunu anlattı.
Petrole bağlı artan gübre, enerji ve üretim maliyetlerinin ülkeleri alternatif enerji kaynakları aramaya yönelttiğini belirten Er?in, şöyle devam etti:
"Sonu?ta tarım ürünleri enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlandı. İnsanların temel ihtiya? maddesi olan gıdaların biyoyakıt olarak kullanılması, dünyadaki arz talep dengelerini değiştirmiştir. Dünyada yılda 100 milyon ton hububat ile 250 milyon ton mısır, biyoyakıt üretimi i?in kullanılmaya başlanmıştır. Enerji tarımındaki bu gelişmeler, dünya gıda fiyatlarını etkilemiş ve 862 milyon insanın sorunlarının ?özülmesi bir yana tüm insanlık tehdit altına girmiştir."
Son yıllarda buğday, mısır, pirin? gibi temel tarım ürünlerinin üretiminde azalmaların değil artışların yaşandığına dikkati ?eken Er?in, tüketimin artması üzerine hububat stoklarının son 25 yılın en düşük seviyelerine indiğini belirtti.