Dünya cehennemin eşiğinde

Güncelleme Tarihi:

Dünya cehennemin eşiğinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2008 18:01

AB finans zirvesine ev sahipliği yapacak Fransa, finansal kriz konusunda uyarılarda bulundu. Fransa Başbakanı Fillon, krizin mali sistemlerin ötesinde sanayiyi de tehdit ettiğini belirtti. Dünyanın cehennemin eşiğinde durduğunu söyleyen Fillon, işsizlikte patlama tehlikesinin ufukta belirdiğini de vurguladı.

Haberin Devamı

AB finans zirvesine ev sahipliği yapacak Fransa, finansal kriz konusunda uyarılarda bulundu. Fransa Başbakanı Fillon, krizin mali sistemlerin ötesinde sanayiyi de tehdit ettiğini belirtti. Dünyanın cehennemin eşiğinde durduğunu söyleyen Fillon, işsizlikte patlama tehlikesinin ufukta belirdiğini de vurguladı.

Fransa Başbakanı Francois Fillon, 'sorumluluk taşımayan bir mali sistem' yüzünden, dünyanın 'cehennemin eşiğine geldiğini' söyledi. Başbakan Fillon, dünyada sadece finans sisteminin değil, sanayinin, ticaretin de artık tehlike altına girdiğini, tüm dünya genelinde işsizliğin artabileceğini söyledi.

Fillon, yarın (cumartesi) düzenlenecek zirvede Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin, ekonomik ve mali stratejilerin eşgüdüm altına alınmasını ve bankalar arası kredilerin serbest bırakılmasını sağlayacak önerilerde bulunacağını bildirdi.

AB LİDERLERİ, BANKACILIK KRİZİNE EL ATIYOR

Finansal krizin dünya ekonomisi üzerindeki etkilerine ilişkin tartışmalar sürerken en büyük AB ülkelerinin liderleri, krizi görüşmek üzere yarın Paris’te toplanıyor. AB Dönem Başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin evsahipliği yapacağı zirveye İngiltere, Almanya ve İtalya başbakanları ile Avrupa Komisyonu ve Merkez Bankası başkanları katılacak.

Ekonominin bu yıl ancak binde 9 artacağı tahminlerinin yapıldığı, işsizlik kaygılarının yoğunlaştığı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, küresel finansal krizinin karşısında başlıca AB ülkelerinin pozisyonları koordine edilerek, ortak bir tutum sağlanması amacıyla yarın Paris’te bir zirve düzenliyor.

Sarkozy’nin evsahipliğindeki zirvede İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi bulunacak. Zirveye ayrıca Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet ile Euro Grubu Maliye Bakanları Komitesi Başkanı Jean-Claude Juncker de katılacak.

ABD’deki gelişmeleri büyük kaygı izlendiği AB’de, üye ülkelerden İngiltere’nin Bradford ve Bingley bankasını 14 milyar sterlinlik, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’un da Fortis bankasını 11.2 milyar euroluk operasyonlarla kurtamasının ardından üye devletler arasında ortak yaklaşım gerekli olup olmadığı tartışmalar yoğunlaştı.

Bu arada, İrlanda hükümetince tek taraflı bir kararla tüm banka mevduatlarına tam koruma sağlanması, AB’de rekabet kaygılarının yanısıra yeni soru işaretlerini yaratmış bulunuyor.

İngiliz yayın kurumu BBC, AB liderlerinin gelecek hafta Washington’da yapılacak olan G8 Maliye Bakanları toplantısı öncesi koordine bir yaklaşımı oluşturmaya istekli olduğunu belirtti. BBC’ye konuşan Brüksel’deki düşünce kuruluşu Avrupa Politika Etüdleri Merkezi’nden Karel Lannoo, Avrupa’nın en büyük 50 bankasının ulusal sınırları aştığına dikkat çekerek, 'Artık bu bankalar, Belçikalı, Fransız veya Alman banka değil. Çalışanlarının çoğu da zaten başka ülkelerde bulunuyorö dedi.

GÖRÜŞ BİRLİÐİ YOK

Buna karşın, neler yapılması gerektiği konusunda görüş birliği görünmüyor. Hollanda, zor durumdaki bankalara, iflas aşamasına gelmesinden önce destek sağlanması amacıyla AB’de bir fon kurulmasını istedi.

Fransa Maliye Bakanlığı bir yekilisinin de, 300 milyar euroluk bir plan önerdiği belirtiliyor ancak Sarkozy’nin böyle bir plandan yana olmadığı Fransız Cumhurbaşkanlığı tarafından dile getirildi.

Almanya gibi ülkeler ise, ABD’nin 700 milyar dolarlık kurtarma planına benzer bir plana karşı çıkıyor. İngiltere’nin de bu tür bir plana olumsuz bakan ülkeler arasında bulunduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!