Dünya bunları konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya bunları konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2010 14:50

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı


- Esad: ABD'nin Ortadoğu'da boşluğunu Türkiye dolduruyor (Haaretz)
Suriye Cumhurbaşkanı Beşir Esad, iki hafta önce geçmişte Beyaz Saray’da çalışmış iki isme, ABD’nin son 10 yılda Ortadoğu’da uyguladığı politikalardaki hataların bir iktidar boşluğu yarattığını ve bu boşluğun İran ve Türkiye gibi ülkeler tarafından doldurulduğunu açıkladı.
Bill Clinton ve George Bush dönemlerinde Ulusal Güvenlik Konseyi’nde görev yapan Flynt Leverett ve Hillary Mann Leverett, Salı günü Web sitelerinde yayımladıkları bir makalede, Esad’ın kendilerine Türkiye ve İran’ın yükselişinin Suriye’nin kaybına olmadığını çünkü üç ülkenin de bölgedeki stratejik duruşlarını güçlendirdiğini ifade etti.
Leverettlar, yaptığı bütün eleştirilere karşın, Esad’ın ABD Siyasi İlişkiler Müsteşarı William Burns’le yaptığı görüşme öncesinde ABD’nin politikalarından memnun göründüğünü ifade etti. Ancak Esad, Şam’ın İran, Hizbullah ve Hamas’la ilişkilerinin Burns’le toplantıda gündeme gelmeyeceğini açık açık ifade etmişti.

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES
--Obama Cumhuriyetçilerin sağlık reformu tekliflerine açık
ABD Başkanı Barack Obama, Kongre liderlerine, Cumhuriyetçilerin sağlık reformu yasa tasarısıyla ilgili kaygılarına cevap vermeye açık olduğunu ancak itirazlara rağmen planını uygulamaya kararlı olduğunu söyledi
--Taciz davası Hindistan’da orta sınıfı ayağa kaldırdı
Bir polis memurunun tacizine uğrayan kızla ilgili adalet savaşı, Hindistan’ın sorunlu sistemi içinde yaşayan orta sınıfın öfkesinin bir sembolü haline geldi.

THE WASHINGTON POST
-Obama, sağlık reformunda Cumhuriyetçilere elini uzattı
ABD’de Demokrat Partililer sağlık reformu tasarısında son adımları atıp planı kesinleştirmeye hazırlanırken, Başkan Barack Obama, reforma karşı olan Cumhuriyetçilerin arasında konuyla ilgili fikir ayrılıkları yaratmak için son bir çaba gösteriyor.
-Taliban’a yapılan çağrı heyecan yarattı
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin barış konferansı düzenleme teklifi güç odaklarının kafasını karıştırdı.

THE WALL STREET JOURNAL
-Avrupa’nın tek suçlusu Yunanistan
Yunanistan’ın euroyu ortak para birimi olarak kabul etmesinin ardından ülkenin finansına bakıldığında, şu an boğuşmakta olduğu borç sorununu kendisinin yarattığı ve euro bölgesindeki diğer hükümetlerin kuralları çiğneyen Atina'nın hatalarına göz yumduğu ortaya çıkıyor.
-Erdoğan’dan sert savunma
İslami köklere sahip hükümet ile ülkenin laik ordusu arasındaki çatışma, ordudan üst düzey komutanların göz altına alınmasından sonra artarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu süreci normal bir demokrasinin doğal bir parçası olarak değerlendirdi.

FINANCIAL TIMES
-Hedge fonlar euroya karşı pozisyon alıyor
Siyasiler, hedge fonların, Yunanistan ve euro bölgesinin diğer zayıf ekonomilerinde hareketlerine engel olabilecek düzenlemelerin gerekli olduğunu belirtti. Bu gelişmeler ışığında yatırımcılar euroya karşı satışa geçti.
-GM geri çağırmalar için Toyota’nın tedarikçisini suçladı
ABD’li otomotiv şirketi General Motors, Kuzey Amerika’da 1.3 milyon aracını geri çağırmasına neden olan bozuk bir parça için Japon otomobil şirketi Toyota’nın da ortaklarından biri olduğu bir tedarik şirketini suçladı.

­THE GUARDIAN
-Zuma: Zimbabwe’nin üzerinden yaptırımları kaldırın
Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jacob Zuma, Robert Mugabe’nin varlıklarının dondurulmasının ülkedeki kırılgan güç paylaşımı sistemine daha fazla zarar verdiğini söyledi.
-Nigel Farage, AB Başkanı’na sözlü saldırıda bulunduğu için para cezasına çarptırıldı
İngiltere Bağımsızlık Partisi’nden (UKIP) Avrupa Parlamentosu milletvekili Nigel Farage, Avrupa Birliği’nin başkanı Herman Van Rompuy’dan özür dilemeyi reddetti.

HAARETZ
-Esad: ABD’nin kafası karışık Ortadoğu politikası İran’ı güçlendirdi
Suriye Cumhurbaşkanı Beşir Esad, iki hafta önce geçmişte Beyaz Saray’da çalışmış iki isme, ABD’nin son 10 yılda Ortadoğu’da uyguladığı politikalardaki hataların bir iktidar boşluğu yarattığını ve bu boşluğun İran ve Türkiye gibi ülkeler tarafından doldurulduğunu açıkladı.
-İsrail’in bölünmesi Batı Şeria’da bitmiyor
İsrailli Arapların ulusal olarak yalnızlaşması, sadece Yahudilere mahsus gruplar ve basın organları dâhil her yerde görülebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!