Güncelleme Tarihi:
Gaziantep Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Genel Sekreter Fuat Özçörekçi, Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, Genel Sekreter Yardımcıları Settar Çanlıoğlu, Cengiz Ağar, Dünya Bankası Şehir Sektör Koordinatörü Mara Warwick, Dünya Bankası Enerji Uzmanı Ranjan Bose, Dünya Bankası Danışmanı Marcel İonescu Heroiu, Dünya Bankası Kent Uzmanı Elif Ayhan, İller Bankası Gaziantep Bölge Müdürü Mustafa Akgün, Şube Müdürleri ve mühendisler katıldılar.
Gaziantep’te başta belediyeler olmak üzere kentsel sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, enerji tüketimleri ve tasarruf sağlanması konularını taşıyan başlıklar altında yapılan bilgilendirme toplantısında, proje için Gaziantep’i pilot il seçtiklerini söyleyen Dünya Bankası yetkilileri, Gaziantep’in uzun yıllardan beri Dünya Bankası ile yakın ilişkiler içinde olduğunu, Ankara’daki ofisin ardından aynı şekilde Gaziantep’te de büyük bir ofis kuracaklarını belirttiler.
PROJE, BELEDİYELERİN ENERJİ TÜKETİMİNDE TASARRUF SAĞLAYACAK
Türkiye’de özellikle belediyeler ve illerle ilgili projelerde İller Bankası ile yakın bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Dünya Bankası Şehir Sektör Koordinatörü Mara Warwick, ”Belediyelerin ilgi alanlarına girebilecek kentsel sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, alınacak önlemler konularında çalışmalarımız var. Çünkü bunlar doğrudan kentleri ilgilendiren konuların başında geliyor. Türkiye’de İller Bankası olsun, kentler olsun iş birliği olanakları arıyoruz, bunun neticesinde kentsel stratejiler konusunda hükümete vereceğimiz destekleri sağlamlaştırmayı amaçlıyoruz” dedi.Belediyelerin enerji tüketimleri ve tasarruf sağlanması amacını taşıyan Enerji Verimliliğini Arttırma Projesi (ESMAP) henüz birkaç senelik bir oluşum olduğuna dikkati çeken Warwick, ”Gaziantep’i dünyada bir ilk olması açısından seçtik. Gaziantep’te yeni işbirlikleri kurmak Kentsel Sürdürülebilirlik, sorunlar, fırsatlar gibi önemli konularda çalışmak istiyoruz. Bu ilk toplantıda mevcut sistem, veriler, uygulama biçimleri konusunda alacağımız bilgi neticesinde şehrin enerji verimliliğini arttırma anlamında sizlere bir yol haritası çizeceğiz” diye konuştu.
ENERJİYE OLAN TALEP 2030’DA YÜZDE 40’A ULAŞACAK”
Kentsel Enerji Değerlendirme Aracı (TRACE) adlı bir araç geliştirdik” diyen Warwick, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Enerjide tasarruf sağlanacak alanlarla ilgili destek olarak geliştirilen TRACE için Gaziantep pilot il olarak seçildi. Daha önce Filipinlerde gerçekleştirilen proje için Gaziantep dünyada ikinci pilot bölge seçildi. Bu aracın Gaziantep’te kullanılması için mevcut durum analizi yapmak üzere geldik. Tüm Dünyada enerji talebi her yıl yüzde 5 oranında artıyor, 2030’da bu oranın yüzde 40’lara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Enerji verimliliği önemli çünkü yapılacak yatırımlarda karşı karşıya kalınacak enerji talebinin düşürülmesi gerekli. Enerji verimliliği sayesinde fosil akıtlara olan bağımlılık düşecek ve doğal kaynakların muhafaza edilmesi sağlanacaktır.”Finansman, İnsan Kaynakları, Alt Yapı, Veri Girme Uygulamaları, Varlıklar olmak üzere 5 ana başlıktan oluşan ve 59 hazır tavsiyeyi kapsayan bir sunum yapan Dünya Bankası Enerji Uzmanı Ranjan Bose de, 3 ay sürecek bir çalışmanın ardından gerekli verilerin toplanması ile bir rapor hazırlanacağını belirtti. Bose, ”Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çeşitli sektör kuruluşları ile yapılacak değerlendirme toplantıları ve saha çalışmaları ile elde edilecek sonuçlar şehir için faydalı olacak şeyleri kapsayacaktır” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de, Dünya Bankası yetkilileri ise son derece verimli bir buluşma gerçekleştirdiklerini söyledi.Belediye olarak en büyük enerji tüketiminin su ve kanal idaresi olan GASKİ tarafından kullanıldığına dikkati çeken Güzelbey, şunları kaydetti:”Bunun ardından cadde ve sokak aydınlatması geliyor. Enerji verimliliği, giderlerin azaltılması hususunda bizim de çalışmalarımız var. Özellikle İller Bankası’nın yer aldığı bu çalışmanın içerisinde olmaktan mutluluk duyacağız. Biz, İller Bankası ile son derece işbirliği içerisindeyiz. Gaziantep’te yapılan projelerde büyük bir destekleri var. Dünya Bankası’nın katılımı ile iş uluslararası boyuta ulaştı.”Başkan Güzelbey, Dünya Bankası yetkililerini toplantının ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmaları yerinde görmeye davet etti.