Güncelleme Tarihi:
Sanat eserlerinin telif haklarını koruyan GEMA, 1 Ocak 2013’ten itibaren yeni ücret uygulamasına geçme kararı aldı. Telif hakları uzmanı avukat Dr. Temel Nal, “GEMA eğlence ve düğünlerde parçaları çalınan Türk sanatçıların telif haklarını da koruyor” dedi.
İşyerleri kapanabilir
Yeni ücret uygulamasının yüzde 500 ile yüzde 2 bine kadar zam anlamına geleceğini belirten diskotek, bar ve eğlence yerleri işletmecileri isyan etti. İşletmeciler, sembolik olarak 5 dakika müziği keserek, GEMA’nın kararını protesto etti. Yeni ücret uygulamasının küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler gibi bir ayrım yapmadığını, bunun oransız bir zam anlamına geldiğini, orta ölçekli bir disko için şimdi brüt 28 bin Euro olan GEMA aidatının, yeni uygulamaya göre 174 bin Euro’ya çıkacağını belirttiler. İşletmeciler bunun Almanya çapında binlerce eğlence yerinin kapanmasına ve işyerlerinin tehlikeye girmesine yol açacağı uyarısında bulundu.
Türk düğünleri etkilenir
Dr. Temel Nal, GEMA’nın yeni ücret uygulamasının Türk eğlence yerlerini ve düğünlerini de etkileyeceğini belirtti. GEMA’nın eğlence yerlerine giriş ücretinden yüzde 10 pay istediğini belirten Nal, bir yanda GEMA’nın sanatçıların haklarını koruması gerektiğini, çünkü sanatçıların bu sayede yaşadığını, ancak öte yandan yeni ücret tarifesinin orantısız olduğunu söyledi. GEMA’nın Türkiye’deki sanatçıların telif haklarını koruyan MESAM ve MSG meslek birlikleriyle anlaşması olduğuna dikkati çeken Nal, şöyle dedi:
GEMA karışamaz diye düşünmeyin
“Kimse diskoda ya da eğlence veya düğünde ‘Ben Türkçe müzik çalıyorum. GEMA karışamaz’ diye düşünmesin. GEMA’nın Türk sanatçıların telif haklarını korumak için Türkiye’deki meslek birlikleri MESAM ve MSG ile anlaşması var ve bu hakkı Almanya’da takip ediyor. Özellikle düğünler önemli. 100 kişilik düğünlerde belki pek sorun yaşanmayabilir, ancak klasik Türk düğünleri çok kalabalık oluyor. Bu durumda düğünler umuma açıksa, GEMA’dan izin alınmak ve telif hakkı ücreti ödenmek zorunda.”
Umuma açık her yer
“Umuma açık olan ve müzik çalınan otel, bar, disko ve eğlence yerleri telif hakkı ödemek zorunda. Umuma açık olan düğünlerde de çalınan her parça için telif hakkı ödenmesi zorunluğu var. Çünkü GEMA, düğünlerde kapıda kontrol yapılıp yapılmadığını, davetiye kartı olup olmadığını araştırıyor. Kapıda kontrol yoksa, düğün sahibiyle gelen misafirler arasında birebir bir ilişki yoksa, umuma açık olan düğün eğlencesinde çalınan her parça için telif hakkı ödenmesi gerekiyor. GEMA’dan izin alınmadan çalınan parçalar için iki katı fazla telif hakkı alınır. Uygulama sanatçıların haklarını koruması açısından iyi, ancak bu paraların ne kadarı sanatçılara gidiyor, bu da ayrı bir soru.”