Düğün müziğine telif istediler

Güncelleme Tarihi:

Düğün müziğine telif istediler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2011 12:10

Daha önce bir Türk derneğinden 23 Nisan programında İstiklal Marşı söylendiği için telif hakkı iddia eden GEMA, şimdi deTürk düğünlerine el attı. Nilgün ve Özgür Ergel çiftinin düğünlerinde orkestranın seslendirdiği müzikler için telif hakkı istedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da müzik eserlerinin telif haklarını takip ve tahsil eden Müzik Eserleri Telif Kuruluşu (GEMA), İstiklal Marşı’ndan sonra Türk düğünlerinde çalınan müzikler için de telif istemeye başladı. Dortmund’da Nilgün ve Özgür Ergel çifti, dört yıl önce düğünlerinde çalınan müzikler için GEMA tarafından gönderilen 210 Euro’luk faturanın şokunu yaşıyor.

2007 yılının Nisan ayında Dortmund’da bir düğün salonunda yaklaşık 600 davetlinin katılımıyla evlenen Özgür Ergel, GEMA’nın düğünde çalınan parçalar için telif hakkı talep etmesini ‘şaka gibi’ diye değerlendirdi. Düğünden üç gün sonra GEMA’nın kendilerine önce 180 Euro’luk fatura gönderdiğini belirten Ergel, yaşadıkları olayı şöyle anlattı:

Neyin telifi anlamadık

“Bir GEMA yetkilisi salona gelip bir süre kalmış. GEMA yetkilisinin davetli olmadığı halde düğüne katılabilmesi ve 600 davetlinin tamamının birbirlerini tanımaması nedeniyle düğünün kamuya açık bir organizasyon olduğu ve çalınan müziklerin telif hakkı kapsamına girdiği konusunda rapor tutarak bize 180 Euro’luk fatura göndermişler. Düğünde ne Almanca ne de başka bir dilde yabancı müzik çalınmadı. Tamamen orkestra tarafından klasik bir Türk düğününde çalınan oyun havası ve halay türü parçalar çalındı. Neyin telif hakkını istiyorlar anlamadık.”

GEMA’nın tamamen Alman anlayışı ile davrandığını belirten Ergel, “Türk düğünleri genelde kalabalık olur. ‘Bu kadar insan birbirini nasıl tanır’ diye yaklaşmak, Türk mantalitesini bilmemektir. Düğünlerimizde kapıya bodyguard koyup, ‘Davetliler dışında kimse giremez’ diye yazı mı yazalım” diyerek GEMA’nın yaklaşımına tepki gösterdi.

İtiraz ettik faiziyle geldi

FATURA geldikten sonra avukata gittiklerini ve ödeme yapılmaması konusunda avukatın tavsiyede bulunduğunu dile getiren Özgür Ergel, GEMA tarafından iki kez gönderilen uyarı mektuplarına da cevap vermediklerini söyledi. Uzunca bir süre geçtikten sonra 1 Eylül 2011 tarihinde mahkeme kararıyla GEMA’nın faiziyle birlikte 210 Euro’yu bulan alacak için haciz kararı aldırdığını kaydeden Özgür Ergel, “Hemen itiraz ettik, davanın yeniden görüşülmesine karar verildi. Şimdi 18 Ocak’ta Bochum Sivil Mahkemesi’nde duruşmamız var. GEMA’nın davayı kazanması durumunda dava emsal teşkil edecek ve düğün şarkı ve müziklerinden telif hakkı talep edilmesinin önü açılacak. Sanırım GEMA bu yolu açma niyetinde” dedi.

GEMA’nın iddias
Düğün sahibi tanıdığını belgelemeli

GEMA’nın telif hakkı talebine “Düğünün kamuya açık olmadığı” gerekçesiyle itiraz eden Özgür Ergel’in avukatına, şirket tarafından gönderilen cevabi yazıda Telif Hakları Kanunu’nun 15’inci maddesinin 3’nücü paragrafına atıfta bulunularak, özetle şu görüşlere yer verildi:

“Herhangi bir müzik eserinin kalabalık bir gruba çalınması, bunun kamuya açık olduğunu gösterir. Organizasyonu düzenleyen kişi, gelenlerin tanıdıkları ve yakınları olduğunu belgelemekle yükümlüdür. (Düğüne) katılan kişilerin arasında da tanışıklık ve yakın bir ilişki olmak zorunda. Katılan insanların bir amaç için orada bulunması, onlar arasında da bir tanışıklığın kanıtı olamaz. Buradan hareketle sizin iddianızın aksine düğünün kamuya açık olduğu görülüyor. Önemli olan düğüne çok sayıda kişinin katılmış olması. Bunca kişinin kendi aralarında ve düğün sahibi arasında kişisel bir bağ olması düşünülemez. Bu nedenle kanunen telif hakkı istemeye hakkımız doğuyor. Söz konusu meblağın aşağıdaki tarihe kadar ödenmesini önemle rica ederiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!