FRANKFURT
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2023 10:38
Offenbach’ta 9. kez gerçekleştirilen iki günlük ‘MainWeltmusik Festivali’nde 6 ülkenin geleneksel ve modern müzikleri aracılığıyla gerçek bir kültürler kaynaşması yaşandı. Almanya, Türkiye, Yunanistan, Ukrayna, Polonya ve Suriye’den müzisyenlerin katıldığı festival, Frankfurt’un komşusu Offenbach’taki tarihi ‘Büsing Sarayı’nda gerçekleştirildi.
GENEL Sanat Yönetmenliği’ni şarkıcı ve besteci Hasan Yükselir’in yaptığı çok kültürlü festival, kendisi de Offenbach’lı olan Hessen eyaleti Başbakan Yardımcısı ve ‘Ekonomi, Enerji, Ulaştırma, İmar-İskan Bakanı’ Tarek Al-Wazir’in video mesajıyla başladı. Dünyanın 150 ülkesinden insanların birlikte, barış içinde yaşadığı Offenbach’ın böyle bir kültürlerarası festival için ideal bir kent olduğunu vurgulayan Al-Wazir’in artık gelenekselleşen bu etkinliğe Hessen hükümetinin verdiği desteğin devam edeceğini söyledi. İki gün boyunca Offenbach, Frankfurt ve çevresinden çok sayıda sanatseverin izlediği festivalin açılışına çok sayıda politikacıyla, bölgedeki kültür kurumlarının yöneticileri katıldı. Hessen Bilim ve Sanat Bakanlığı Müsteşarı Ayşe Asar, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, Offenbach Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Felix Schwenke, yardımcısı Belediye Başkanı Sabine Gross, uzun yıllardır festivali destekleyen kurumlardan Kültür Fonu (Kulturfonds Frankfurt RheinMain) Genel Müdürü Karin Wolff, Aventis Vakfı’nın Başkanı Ulrike Hattendorf yaptıkları selamlama konuşmalarında farklı kültürleri temsil eden müzisyenleri biraraya getiren festivalin günümüzde yaşanan uluslararası sorunlara rağmen insanlığın ihtiyacı olan ‘barış ve kardeşlik’ açısından sıra dışı bir zenginlik olduğuna işaret ettiler.
MÜZİKALİTESİ ÇOK YÜKSEK BİR ATMOSFER OLDUŞimdiye kadar 50 ülkeden 250’nin üzerinde sanatçının müzik ve danslarını sunduğu festival, Yükselir ve arkadaşları tarafından 1996 yılında kurulan kültür ve sanat derneği ‘Su Arts’ tarafından düzenleniyor. Gazetemiz Hürriyet’in de destek verdiği festivale şu sanatçılar ve gruplar katıldı: Die Grenzgaenger (
Almanya), Dikanda (Polonya), Letter From İstanbul ve Dilek Türkan (Yunanistan-Türkiye), Syriab (Suriye), Zaitsa (Ukrayna), Jannis Karis ve Omikron (Almanya’da yaşayan Yunanistan kökenli sanatçılar), Hessen Gençler Caz Orkestrası ile Vural Güler ve Hasan Yükselir. İki gün akşam saatlerinde başlayan ve gece yarılarına kadar devam eden festivale katılan gruplar Türkiye, Almanya, Yunanistan, Polonya, Ukrayna ve Suriye’den bir yandan yüzlerce yıllık halk şarkı ve türkülerini, diğer yandan klasik ve modern eserlerle müzikalitesi çok yüksek bir atmosfer yaşanmasını sağladılar. Hasan Yükselir’in yönetiminde zaman zaman çeşitli ülkelerden orkestraların ve solistlerin ortak sunumları, ‘müzik insanlar, ülkeler, dinler, diller ve kültürlerarası sınırları ortadan kaldırır’ vurgusuyla gerçekleştirilen festivali hedefine ulaştırdı.
‘DOSTUM DOSTUM’U SÖYLEDİLERHasan Yükselir’in grubu ve Hessen Gençler Caz Orkestrası’yla, korosunun ortak konseri festivalin en canlı anları arasındaydı. Genç koristler özellikle Yükselir’le birlikte Pir Sultan Abdal’ın eseri ‘Dostum Dostum’u oldukça güzel bir Türkçe’yle icra ederken, büyük alkış aldılar. Polonya ve Ukrayna’dan grupların renkli ve dinamik konserleri sırasında dinleyicilerin büyük kısmı salonu bir dans ve folklor pistine dönüştürdü. İkinci günün sonunda Frankfurt’un tanınmış müzik gruplarından Omikron’un kökeni Yunanistan ve Türkiye’de olan müzik parçalarıyla zenginleşmiş olan konseri, ‘dayanışma ve dostluğun festivali’nin zirvesi oldu.