Dönüş teşvikinde vatandaşlık kriteri

Güncelleme Tarihi:

Dönüş teşvikinde vatandaşlık kriteri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2008 14:54

Almanya'da yaşayan Türkler'in, kesin dönüş teşvikinden yararlanmak için mutlaka meslek ve deneyim sahibi olmalarının yanı sıra, mutlaka Türk vatandaşı olmaları gerekiyor. Bu durumda, kişi başına 300 Euro'ya kadar taşınma, 500 Euro nakliye ve iki yıl maaş takviyesi verilebilir.

Haberin Devamı

Almanya'nın 1970'li yıllardan bu yana, kalifiye göçmenlere yönelik uyguladığı kesin dönüş teşvikinden yararlanmak için bazı kriterleri yerine getirmek gerekiyor. Frankfurt'taki Merkezi İş Bulma Kurumu ZAV yetkilisi Gerd Müller, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, yurda kesin dönüş teşvikinin yapılmasında, kişinin kalifiye ve mesleki deneyimi olması gibi özel durumunun incelendiğini belirtti. Ayrıca teşvikten yararlanacak kişinin çalışmak istediği ülkedeki ekonomik şartlara ve çalışılacak alana da bakıldığını ifade eden Müller, şunları söyledi:

Herkes alamıyor

"Herkesin yardım almaya hakkı yok. Tüm şartların mevcut olması halinde bile, bu program için ayrılan bütçeye bağlı olarak yardım yapılır. Kalkınmakta öncelikli olan atık su, çöp işleme gibi yerel düzeyde çevre gelişimi gibi alanlarda küçük ve orta ölçekli şirket kurarak istihdam imkanı sağlayan kişilere de, ihtiyaca göre 10 bin Euro'ya kadar teknik ve donanım yardımı veriliyor. Yardım kalemleri arasında, başvuran kişi ve aile fertlerinin her biri için taşınma, nakliye yardımlarının yanı sıra, başvuru sahibine aylık katkı payı ve mesleki bilgileri geliştirmek için ayda 100 Euro'ya kadar kitap ve ders yardımı sayılabilir."

İki dilli broşür

ZAV yetkilisi Gerd Müller, Federal İş Ajansı tarafından Türkçe ve Almanca olarak hazırlanan "Mobil in Europa" (Avrupa'da seyyar olmak) adlı kapsamlı broşürün, Türkiye'de iş kurmak isteyenler için önemli bilgiler içerdiğini söyledi. Broşürde ayrıca, Türkiye'deki sosyal güvenlik sisteminden iş piyasına girmeye, oturma izninden ev aramaya kadar çok yararlı bilgilerin yer aldığına işaret eden Müller, "Söz konusu broşür, 2,50 Euro posta ücreti karşılığında ücretsiz olarak Service-Haus.Bestellservice@arbeitsagentur.de isimli elektronik posta adresinden sipariş edilebilir. Arzu edenler www.ba-bestellservice.de adlı internet sitesinden broşür ücretsiz olarak bilgisayıran indirebilirler" dedi.

Taşınma yardımı

ZAV yetkilisi Gerd Müller'in verdiği bilgiye göre, memleketine kesin dönüş yapmak için ZAV'ya başvuran kişi, eşi ve yaşları 12 ile 18 arasında olan her bir çocuk için ülkelere göre 300 ile 500 Euro arasında (Türkiye için 300 Euro), 12 yaşından küçük çocuklardan her biri için 200 ile 300 Euro tutarında taşınma parası değişiyor (Türkiye için 200 Euro). Örneğin makine ustası Murat Bey, eşi ve 10 ve 16 yaşlarındaki iki çocuğu için en fazla 1.100 Euro taşınma parası alabilir. Bu aileye ayrıca kişi başına değişen miktarlarda nakliye yardımı yapılır. Murat Bey ve ailesi için verilecek nakliye yardımı şu şekilde hesaplanır: Başvuru sahibi için 500 Euro, eşi için 500 Euro, her çocuk için 500'er Euro. Beş kişilik bir aileye en fazla 2.500 Euro nakliye yardımı ödeniyor.

Aylık katkı payı

Almanya'da meslek sahibi olan bir kişi, aynı mesleği icra ettiği Türkiye'de gelir düzeyinin çok düşük olması halinde, Alman devletinden geçimini sağlaması için belli bir süre için maaş takviyesi alabilir. Bu arada kişinin özel sektör veya kamuda çalışması fark etmiyor. Kişiye, kalifiye ve mesleki deneyimine göre, dönüş yaptığı ülkenin ekonomik durumuna bağlı olarak 6 ile 24 ay arasında aylık katkı payı ödemesi yapılır. Yüksek öğrenimi bitirmiş olanlar 300 ile 375 Euro tutarında aylık katkı payı alabilirken, kalifiye ve yönetici konumundaki kişilere ise bu miktar artabilir. Ancak, dönülen ülkedeki gelirlerin yüksek veya kişinin kalifiyesinin düşük olması durumlarında, aylık ödenecek katkı payları düşebilir.

Vasıfsızların şansı yok

Merkezi İş Bulma Kurumu (ZAV) tarafından koordine edilen Geri Dönüş Programı'ndan, ancak kalifiye düzeyde olan işçiler, meslek eğitimi yapmış, üniversite eğitimini tamamlamış veya yöneticilik konumunda çalışmış olan kişiler yararlanabilir. Kalifiyesi olmayan işçilerin ve emekliler ise geri dönüş programından yararlanarak teşvik parası alamazlar. Bu programın en önemli amaçlarından biri, halihazırda çalışabilecek durumda olup da Almanya'da mesleki tecrübe kazanmış kalifiye elemanların memleketlerine temelli dönerek, deneyim ve bilgi birikimlerini kalkınmada öncelikle olan branşlarda kullanmalarını sağlamaktır.

Çifte vatandaşlar teşvik alabilir

Geri Dönüş Programı başta Türkiye, Slovenya, Hırvatistan ve Bosna Hersek olmak üzere, dünyanın birçok ülkesine geri dönmek isteyenler yabancılar için hazırlandığından, geri dönülecek ülkenin vatandaşlığına sahip olmak, dönüş teşviklerinden yararlanmak için en önemli şarttır. Kişinin, köken vatandaşlığının yanı sıra Alman vatandaşlığına sahip olması yani çifte vatandaş olması, geri dönüş programından ve teşviklerden yararlanması için bir engel değildir. Bu program, kişilerin uzun vadeli olarak memleketlerine dönmelerini öngördüğü için, altı aydan fazla yurt dışında kalanlar için bir takım hukuki sonuçları da doğurabilir.

Kesin Dönüş teşviki konusunda detaylı olarak bilgi almak isteyenler, 0228/71 31 313 numaralı telefonu arayabilir. İlgililer, Türkçe konuşan danışmanla görüşme talebinde bulunabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!