Güncelleme Tarihi:
Viersen Belediyesi'nin, "Döner Tarifesi"ne uymadığı gerekçesiyle Türk döner büfelerinden tabelalarındaki "Döner" ibaresi yerine, "Dönen şiş" anlamına gelen "Drehspiess" yazılması talebi tepki çekti. Türk dönerciler, para cezası tehdidine rağmen, tabelaları değiştirmediler.
Almanya’nın Viersen kentinde belediyenin "Döner Tarifesi"ne uymadığı gerekçesiyle Türk döner büfelerinden tabelalarındaki "Döner" ibaresini kaldırarak, "dönen şiş" anlamına gelen "Drehspiess" yazılması yönündeki talebi dönerciler arasında ilgi görmedi.
Dükkanlarındaki tabelaları değiştirmeyen Yüksel Duru ile Cevat Çıplak, "Belediyenin amacını anlamadık. Amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Sattığımız ürün sağlığa zararlıysa açıklasınlar, hatta cezalandırsınlar. Ama böyle bir gerekçeyle döner adına kimse yasak getiremez" diye konuştular. Viersen'e bağlı Waldniel kasabasında dönercilik yapan Yüksel Duru ile Süchteln kasabasında döner dükkanı işleten Cevat Çıplak, belediyenin uyarılarına sekiz aydan beri direniyorlar. Tabelalarındaki döner kebap ibaresini değiştirmeyen, mönü listesinde de kendilerinden istenilen "Drehspiess" tanımlamasını kullanmayan esnaf, döner adında ısrar ediyor.
Sudan mazeretler
Para cezası ile cezalandırılma pahasına dönere "döner^" demeye devam edeceklerini söyleyen 16 yıllık dönerci Yüksel Duru (44), "Haziran ayından beri birkaç kez belediyeden mektup geldi. Dönerde fazla kıyma bulundurma gibi bir sürü mazeretler var. Ama bunlar geçersiz. Örneğin yaprak dönerde kıyma olmaz. Tavuk dönerde ise asla kıyma olmaz. Peki bunları döner diye satamayacak mıyız? Belediye sağlıklı olup olmadığını kontrol etsin. İçinde kullanılan maddeler zararlı mı ona baksın. Dükkanlarımızı denetlesin. Ama dönerin adına böyle sudan mazeretlerle kısıtlama getirmesin" dedi.
Müşteriye nasıl anlatırız
10 yıldır döner büfesi işleten Cevat Çıplak (34) da belediyenin yasağına direniyor. Çıplak, "Ben silmedim, ayrıca döner onların dediği gibi yapılırsa dönerlikten çıkar. Herkes döneri döner olarak alıyor ve yiyor. Şimdi buna 'Drehspiess' dersek müşteriye nasıl izah edeceğiz" diye tepki gösterdi.
Belediye: Karşı değiliz ama...
Viersen Belediyesi Veterinerlik ve Gıda Denetim Dairesi Müdürü Dr. Helmut Theissen, "Döner" ismini kullanma yasağının satılan ürünlerin döner üretim kıstaslarına uymadığı gerekçesiyle getirildiğini söyledi. Dönerin 1989'da Berlin'de Türk Döner İmalatçıları Derneği işbirliğiyle hazırlanan bir tarife üzerine yapıldığına işaret eden Dr. Theissen, "Bu kurala uygun olarak imal edilen ürünler elbette döner adı altında satılabilir.
Biz dönerin adına karşı değiliz. Bilakis, satılan ürünler döner tanımlamasına uymadığı için döner olarak satılmasına izin vermiyoruz. Bunun yerine döneri andıran 'dönen şiş' (Drehspiess) tanımlaması kullanılmalıdır" dedi.