Dönercilik meslek okulunda

Güncelleme Tarihi:

Dönercilik meslek okulunda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2009 12:39

ALMANYA'da Çelik Döner'in sahibi Ertan Çelik, işletmesinin girişimiyle Hamburg Et Ürünleri ve Kasaplar Odası, Hamburg Ticaret Odası ve Hamburg İş Ajansı öncülüğünde dönerciliğin meslek okullarında okutulacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Çelik, dönerciliğin diğer meslek kollarında olduğu gibi 3 yıllık bir eğitim sürecinden sonra meslek olarak kabul edileceğini ve bu konuda çalışmaların tamamlandığını bildirdi. ''Dönerciler arasında meslek eğitimi alanların sayısı çok az. Dönerciliğin de meslek olarak kabul edilmesi gerekir. Bu konuda Hamburg Dönerciler Birliğini kurduk. Bu birlik, bu alanda çalışmalar yapacak. Bu çok yeni bir gelişme. Toptancılardan büfelerde çalışan elemanlara kadar herkesin belirli bir meslek eğitiminden geçmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde dönercilikte ve dönerde gerçek kaliteyi yakalayabiliriz'' dedi.

Sıkı denetim
57 çalışanıyla ekonomik krizin kendilerini fazla etkilemediğine dikkati çeken Çelik, yılda 1400 ton, günde ise 35 bin porsiyon döner imal ettiklerini söyledi. ayrıca, son günlerde Alman maliye yetkilileri tarafından Türk döner büfelerinin daha sıkı bir şekilde kontrol edildiklerini, hatta ani baskınların yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

''Maliye yetkilileri Türk döner büfelerini son zamanlarda daha sıkı şekilde kontrol etmeye başladı. Buradaki vergi sistemini bilmediklerinden dolayı özellikle Türk dönerciler bazı yanlışlıklar yapıyorlar. Yasalara göre çalışsalar, hem gereksiz baskılardan kurtulmuş olacaklar, hem de verginin yasal olanaklarını kullanarak ekonomik açıdan daha karlı olacaklar. Yasaya bilinçli ya da bilinçsiz uymayanlar psikolojik ve maddi baskı altında. Cezalardan kurtulmanın yolu vergi işlemlerinin yasalara göre yapılması. Bu hususta önümüzdeki günlerde tüm dönerciler bir araya gelip, vergi konusunda bilgilendirme toplantısı yapacağız.''


Dönerciler bilinçlendi
Almanya'da 2007 yılında ortaya çıkan bozuk et skandalının tüm dönercileri olumsuz yönde etkilediğini, ancak dönercilerin bilinçlenmesi anlamında bu olayın bir dönüm noktası oluşturduğunu ifade eden Çelik, ''Döner skandalından sonra dönerciler elbette olumsuz etkilendi. Ancak bu olay onların bilinçlenmesini de sağladı. Örneğin dönerin alış fiyatı arttı. Rekabetten dolayı ucuza döner satılmaktaydı. Şu an ise kaliteyi yakalayabilmek için dönerin fiyatı artırıldı. Kalitenin yakalanması için böyle bir uygulamaya gidilmesi gerekiyordu. Şu an yılda 5 milyon Avro ciromuz bulunmaktadır'' diye konuştu. tüm işletmelerin Avrupa standartlarına göre üretim yapmak zorunda olduklarını ve kalite kontrolünü yapmayan şirketlerin sürekli kontrol altında tutulduklarını kaydetti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!