Güncelleme Tarihi:
Bir Türk'ün, döner yerine “currywurst” yemeyi tercih etmesi suç mudur? Geçtiğimiz hafta bir Alman gazetesine Berlin hakkındaki düşüncelerini anlatan Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat, “Döner yerine pommesli, bol mayonezli currywurst'i tercih ederim” deyince bazı dönerciler tepki gösterdi. Kimisi, Türkleri temsil eden bir kurumun başkanının böyle demesinin yanlış olduğunu, kimisi de daha ileri giderek sektörü baltaladığını falan söyledi. Eğer bir Kenan Kolat, döner yemiyor diye sektör zarar görecekse, bence, buyrun kapatın dükkanlarınızı. Ben hiçbir Alman'ın, o yazıyı okuduktan sonra, “Kenan Kolat bile döner yemiyor ben de yemem” diye düşüneceğini zannetmiyorum. İşin ilginç tarafı Kenan Beyin de, “Ben mayonez hayatımda yemem. Currywurst'u da nadiren yerim. Hem ben dönere destek verenlerin başında geliyorum” diyerek, bir şekilde açıklama yapmak zorunda hissetmesiydi. Hay Allah bu yazıyı yazdım diye şimdi ben de mi döner düşmanı oldum ne? Yoksa sektör falan çöker mi?
EN ZOR İKİ MESLEK DALI
Geçtiğimiz dönem Kanal D'de yayınlanan Sağır Oda dizisinin yönetmeni Onur Tan ve bir dönem Kurtlar Vadisi Pusu'yu Sadullah Şentürk'le birlikte yöneten ve şu anda Eşref Saati'nin çeken yönetmen eşi Zeynep, yılbaşı için Berlin'deydi. İki dostla Türkiye'deki dizi sektörü hakkında konuşurken, Onur'un esprili, ironik tespitine çok güldüm. Türkiye'nin en kolay iki meslek grubunu “Birincisi Teknik Direktörlük ikincisi ise yönetmenliktir” diye tanımladı ve arkasından da ekledi: “Her maçtan sonra 30 milyon insan kahvede, evde, sokakta oturup taktik verir. Dizilerden sonra ise 15 milyon ev kadını, 'böyle çekerdim şöyle yazardım' diye yorum yapar. Yani herkesin çok kolay yapabileceği iki iş alanı. Teknik direktörlük ve yönetmenlik”. Aslında yanlış da sayılmaz. Milletçe, “ne var ya bunu ben de yaparım” edebiyatımız dillere destan. Eee o zaman yapta görelim.
SİYAH ABİLER SİYAH ABLALAR
Almanyalı Türklerin kendilerine has bir giyim tarzı var mı? Tatilde Türkiye'deyken, konuşmalardan hemen “Almancı” olduğunuz anlaşılır. Ama giyim ve kuşamdan da Almanya'dan geldiğinizi bilenler olabiliyor. Almanya'daki Türklerin kendine has bir giyiminden bahsedilebilir mi bilmiyorum ama siyahı tercih ettikleri kesin. Yılbaşı eğlence resimlerine baktığımız zaman özellikle Türk kadınlarının siyah hayranlığı (Ve birbirine benzeyen kıyafetleri) tüm resimlerde dikkat çekiyordu. Peki siyah giyinmenin özel bir nedeni var mı?. Bir yılın 365 günü siyah giyinen rockçı Erol'u ayrı tutabiliriz. Peki kadınlarımız neden siyahı tercih eder. Sakın siyah renk, zayıf gösterdiği için olmasın. (Fiziksel olarak doğrudur. Siyah renkli elbise zayıf gösterir). O zaman kadınlarımızın kilo sorunu mu var? Kafam karıştı...
YAŞASIN SİGARA YASAĞI
Yapım gereği genelde yasaklara karşı antipatim vardır. Bu yasaklara uymam veya kabullenmem anlamında değil tabi ki. Ancak hiçbir yasak hayatımda beni bu kadar mutlu etmemişti. Bence 1 Ocak 2008 resmi bayram olarak kutlanmalı. İnsanlık tarihi içinde bir dönüm noktası. Bu 21.yüzyılın en önemli devrimlerinden biri. Cafeler'de, restoranlarda, kokteyl barlarda artık sigara içmek yasak. Evet sigara yasağını abartılı büyük bir coşkuyla karşıladım. Doğru. Bunun ne kadar mükemmel bir yasak olduğunu ancak sigara içmeyenler bilir. Arkadaşlarınızla bir restorana veya cafeye takıldıktan sonra sigara kokusu üzerinize sinmeden eve dönmek ne kadar mutluluk verici bir şeymiş. Berlin Eyalet Parlamentosu'nda bu kararı alan siyasetçileri sigara içmeyenler adına tebrik ediyorum.