"Döner" yasağı yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Döner yasağı yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2009 10:47

Almanya'nın Viersen Belediyesi, döner üretim kıstaslarına uymadığı gerekçesiyle büfelerde satılan dönerlerin, "Drehspiess" olarak satılmasını şart koşması tartışmalara neden olurken, "Döner adına getirilen yasak genişliyor. Şimdi de Krefeld Belediyesi Türk dönercileri ikaz ederek, "Tabelalardaki döner tanımlasını silin" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Almanya'nın Viersen kentinde Veterinerlik ve Gıda Denetim Dairesi'nin "Döner" tanımlamasını yasaklamasından sonra komşu il olan Krefeld kentinde de döner büfelerine sözlü uyarıda bulunularak, döner imal tarifesine uymayan ürünleri döner olarak satmamaları istendi.

Türk esnaftan, büfelerin içinde tezgahın üzerinde yer alan mönü panolarındaki döner tanımlamalarını silmelerini isteyen Gıda Dairesi uzmanları, bunun yerine "Drehspiess" yazılmasını talep ettiler.

SÖZLÜ UYARI

Krefeld'de 19 yıldır dönercilik yapan Ahmet Kadiroğlu (47) uzmanların dükkanında inceleme yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz gün dükkana iki belediye görevlisi gelerek mönü tabelasındaki 'Döner' yazılarını silmemizi istedi. Bizim sattığımız dönerler Berlin'de belirlenen döner üretim standartlarına uymuyormuş. Bunu kibar bir dille söylediler.

Önümüzdeki günlerde bize yazılı olarak da uyarı geleceğini, yasal işlem yapmak yerine bizleri uyarmak istediklerini söylediler. Ben de kendilerinden döner yerine kullanabileceğim ardı sordum. Yanıt olarak 'Drehspiess' ylazmamı, bu şekilde satış yapmamın yasal olacağını, aksi halde para cezasına çarptırılacağımı belirtip gittiler."

OTOKONTROL GETİRELİM

Öte yandan Viersen Belediyesi'nin "Döner" adını kullanmalarını yasakladığı Türk dönerciler, Köln'de Avrupa Döner Odası (ADO) yetkilileriyle bir araya gelerek, standart dışında yapılan ürünlerin 'Döner' olarak satılması konusunda görüş alış verişinde bulundular. Avrupa Döner Odası (ADO) Kurucu Başkanı Yunus Altınsoy'un davetiyle Köln ADO merkezinde gerçekleşen görüşmeye Viersen'de döner büfesi işleten Yüksel Duruk, Cevat Çıplak ve Deniz Aydın katıldı.

ADO olarak bölgede sorun yaşayan dönercilerin yanında olduklarını söyleyen Yunus Altınsoy, dönerin değerini korumak için üreticilerle büfe sahiplerinin birlikte çalışmaları gerektiğinin altını çizdi. Bu yüzden dönerin, standartları belirlenen şekilde satılması gerektiğini ifade eden Altınsoy şöyle konuştu:
“Döner büfesi işleten arkadaşlar, standart dışında başka malzeme kullanarak yapılan ürünlere rağbet etmesinler. Belediye, dönere katılmaması gerekenler katıldığı için bu ismi kullandırtmıyor. Yoksa dönere kimsenin yasak getirdiği yok. Biz sahip çıkarsak döner, döner olarak varlığını koruyacaktır.

AMACIMIZ DÖNER SATMAK
Viersen'den gelen dönerciler de amaçlarının belirtilen kurallar çerçevesinde döner satmak olduğunu belirterek, “Üreticiden gelen malların üstünde standartlara uymasa da döner yazılması bizi de zor durumda bırakıyor. Bu anlamda ADO'nun bize verdiği desteğe teşekkür ederiz” dediler.

NEDEN YASAKLANMIŞTI

Viersen Belediyesi, dönerin içine talimatnamede bulunmayan maddeler katıldığı gerekçesiyle "Döner" olarak satılmasını yasaklamıştı. Belediyeden yapılan açıklamada, döner isminin yasaklanmadığı, ancak döner yönetmeliğinde bulunmayan maddelerin katılmaması halinde yine aynı isimle satılmasında bir engel olmadığını belirtilmişti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!