Güncelleme Tarihi:
Almanya’nın Regensburg kentinin Zierold Meydanı’nda bulunan Don Juan de Austria (Avusturyalı Johann) heykeli, Regensburg’da tartışma konusu oldu. Don Juan de Austria, 1571 yılında İnebahtı Deniz Muharebesi’nde Osmanlı donanmasına karşı Korint Körfezi’nde Haçlı ordularını komuta etti. 1571’deki savaşta Osmanlı donanmasını yenen de Austria’nın heykeli, Avrupa’nın bazı kent meydanlarını süslüyor.
Ölümünün 400. yıl dönümü nedeniyle Regensburg’daki Zierold Meydanı’na 1978’de dikilen heykelde, Don Juan de Austria sol ayağıyla kesik bir Osmanlı askerinin kafasını eziyor. Almanya İmparatoru V. Karl’la Regensburg’lu Barbara Blomberg’in evlilik dışı çocuğu olarak dünyaya gelen Don Juan de Austria’nın heykelinin orijinali İtalya’nın Messina kentinde bulunuyor.
TEPKİ GÖSTERDİLER
Yıllardır kentte yaşayan Türklerin de tepkisi çeken bu heykel, geçen günlerde Faslı bir genç tarafından protesto edildi. Meydandaki heykelin üzerine çıkan genç, yanında getirdiği Türk bayrağını ve yeşil beyaz renklerdeki başka bir bayrağı Don Juan de Austria heykelinin ellerine Δ sıkıştırarak, bir kağıt üzerine basılmış Türk bayrağını da heykelin gövdesine yapıştırdı. Heykelin üzerine çıkan Faslı genç, “Faşizme hayır. Müslümanlar barıştan yana” diye bağırdı. Çok sayıda insanın meydanda toplanmasının ardından olay yerine gelen polis ekipleri, iki saat süren bir konuşmanın ardından Faslı genci heykelden indirmeyi başardı.
ANKETTEN ÇIKAN SONUÇ
Bavyera Eyaleti’nde yayıncılık yapan Mittelbayerische adlı gazete, internet sayfasında ‘Don Juan heykeli aşağılayıcı mı?’ başlıklı bir anket düzenledi. Ankete katılanların yüzde 62’si ‘Evet, heykel savaşı çağrıştırıyor ve zamana uymayan bir yapıda’ seçeneğini işaretledi. Türk sivil toplum örgütleri de konuya dikkat çekerek, heykelin kaldırılması için Regensburg Belediyesi’ne elektronik posta yoluyla protesto mesajı gönderilmesini istedi. Sosyal paylaşım sitelerinde konuyla ilgili görüşlerini bildiren çok sayıda Türk, Türk Başkonsolosluğu’nun olaya gerekli tepkiyi göstermesini istedi.
Bu ilk protesto değil
SPİEGEL dergisi Don Juan de Austria heykelinin 1978’de Regensburg’a dikilişini ‘Regensburg’un Don Juan’ı’ başlığıyla sayfalarına taşımış, “Zaman ve mekandan çok uzak bir savaşçı heykeli” yorumunu yapmıştı. Heykel zaman içinde birçok kez protesto edildi. Cami karşıtları ve neonaziler de düzenledikleri gösterileri genelde bu heykelin önünde bitirmeyi tercih etti. En son 2009’da aşırı sağcılar düzenleyecekleri gösterinin bitiş noktasını bu heykelin önü olarak belirlediler ama Regensburg Belediyesi yürüyüşü iptal etti. Aktivistler de Don Juan de Austria’nın sol ayağıyla ezdiği Osmanlı askerinin kafasına Hitler maskesi takarak tepkilerini dile getirdi. İki yıl önce de Regensburg’daki bir girişim, heykelin halkların kardeşliğini simgeleyecek bir sembol olarak değiştirilmesi teklifinde bulunmuştu.