Güncelleme Tarihi:
Almanyanın Hannover kentinde devam eden Domotex Halı Fuarında en büyük ilgiyi Türk stantları görüyor. Fuara 116 firmayla katılan Türkiye 17 salonda temsil ediliyor. Fuara katılan Türk girişimciler Almanyanın vize vermede zorluk çıkarmasından yakındılar. Türk firmaları halı üretiminde dünyada söz sahi olmalarına karşın bu fuarın Türkiyede düzenlenmemesine tepki gösterdiler.
SHAGGY HALILARI GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Üretim tesisleri Gaziantep'te bulunan Has Kaplan Halıları ilk kez Domotex Fuarına katılma heyecanı yaşıyor. Firma sahiplerinden Mustafa Kaplan, fuara en iddialı ürünleri olan polyester shaggy (Kıllı ve tüylü halı) halıyla katıldıklarını söyledi. 22 yıldır halı üretimi yaptıklarını belirten Kaplan, 2 yılda shaggy halısıyla iddialı duruma geldiklerinin altını çizdi. Has Kaplan Halıları Dış Ticaret Sorumlusu Beyhan Amacı ise üretimlerinin büyük bölümünün saggy olduğunu belirtti. Sagyy halı üretiminde 2 yılda uzmanlaştıklarını ve çok yol kat ettiklerini anlatan Almacı, şunları söyledi:
HALI FUARI BİZDE YAPILSIN
'Üretimin yüzde 90nını ihraç diyoruz. Fuara ilk kez katıldık. İyi bir fuar olduğunu gördük. Türkiye halı üretiminde dünyanın en iyi ülkelerinden. Gaziantep ise Türkiyenin en çok halı üreten ili. Benim anlamadığım bu tür fuarlar neden halı üretiminin kalbi olan Türkiye veya Gaziantep'te yapılmıyor. Bu bizim hakkımız. Bu yönde atılmalı. Almanyaya gelebilmek için bin bir güçlükle karşılaşıyoruz. Özellikle vize konusunda çok problemler çıkıyor. Biz bu tür fuarların Türkiyede yapılması taraftarıyız."
Eğitime önem veren şirket
Fuara katılan Türk halı firmalarından Yasin Kaplan Halıcılık, önceliklerinin eğitim olduğunu söyledi. Yasin Halı Dış Ticaret Sorumlusu Tuğba Özdemir, Gaziantepte bulunan tesislerinde 556 kişiye iş imkanı sağladıklarını kalite ve disiplinden ödün vermediklerini söyledi. Başta Polyester Shaggy halı olmak üzere ürettikleri son model halılarla Türkiyede saygın bir yer edindiklerini anlatan Özdemir, 'Biz eğitime önem veren firmayız. Eğitimli elemanlarla çalışmayı tercih ediyoruz. Üniversitelilerden kurulu uzman bir kadromuz var. Bunun sonunda başarıda beraberinde geliyor. Fuardan memnunuz Son ürünlerimizi pazarlama ve dünyaya sunma fırsatı buluyoruz' dedi.
Türk heyetinden moral ziyareti
Ankaradan gelen Dış Ticaret Müsteşar Danışmanı Kudret Ceran, Dış Ticaret İhracat Genel Müdürü Faruk Şanal, Hannover Ticaret Ataşesi Serdar Afşar, Hamburg Ticaret Ataşesi Çağrı Köseyenler, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İTKİB) Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Gökart, İTKİB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Altuntaş ile İstanbul Halı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yılmazdan oluşan Türk heyeti fuara katılan Türk firmalarının standlarını gezerek moral verdiler. Müsteşar Danışmanı Kudret Ceran, fuara katılan Türk firmalarının sayı olarak bir çok ülkeden fazla olduğunu bundan dolayı son derece mutlu olduğunu söyledi. Türkiyenin ekonomide son sürat ilerlediğini anlatan Ceran, 'Bu fuar Türkiye ekonomisinin nerelere geldiğini gösteriyor' dedi.
İstanbul Halı İhracatçılar Birliği Başkanı İbrahim Yılmaz da 17. salonunun büyük bir bölümünün Türk el halıları üreticilerine ayrıldığını, kendilerine ayrılan bölümde Türkiyeyi tanıtıcı afişler ve reklamlar bulunduğunu söyleyerek, 'Türk standlarının yer aldığı tüm bölümü Türkiye yazılı halılarla döşedik. Bu yıl bu fuarda çok iyi iş ilişkileri kurmak ve en karlı ülke olarak ayrılmak istiyoruz' diye konuştu.
Hereke'ye sahip çıkamadık
Domotex Fuarı'nda dünyaca ünlü Herekenin ipek halılarını sergileyen Gül İpek Firması sahibi Ünal Aktaş, Hereke halılarını Çinliler'in taklit ederek Hereke ismi altında pazarlamalarına tepki gösterdi. Hereke İpek Halılarının dünyanın en kaliteli ve değerli halıları olduğunu söyleyen Aktaş, 'Hereke halılarına sahip çıkamadık. Ona gereken önemi veremedik. Hereke halılarını ipek halıcılıkla ilgilenen veya ilgisi olan herkes bilir. Bunu iyi tespit eden Çinli halı üreticileri Hereke adı altında yaptıkları halıları pazarlıyorlar. Bu bizim işleri olumsuz etkiliyor. Ben işin parasında değilim, üzüntüm bu markayı Çinlilere kaptırmamız' dedi.