Güncelleme Tarihi:
Olgunlaşmasını beklemeyip fiyatlar düşmeden seralarındaki domatesleri satmak isteyen üreticiler farklı yöntemler kullanıyor. Yeşil domatesleri topladıktan sonra ya yolda ya da depolarda üzerine gazete veya saman örterek birkaç gün içerisinde kızartarak piyasaya sürüyorlar.
HİÇBİR ŞEY DALINDA KIZARMIŞ DOMATESİN YERİNİ ALAMAZ
Geçtiğimiz senelerde bu mevsimde turşuluk olarak toplanan yeşil domateslerin de kıymete bindiğini ifade eden Türkiye Meyve Sebze Komisyoncuları Federasyonu Başkanı (TÜMESKOM) Genel Başkanı Burhan Er, "Şu anda bütün üreticiler bahçesindeki domatesi yeşil de olsa piyasaya sürmek istiyor. Normalde turşuluk olan yeşil domatesleri de üreticilerden alıyorlar. Yollarda ya da depolarda üzerine gazete veya saman örterek kızartarak kırmızı domates olarak satıyorlar. Bu yöntem sağlık açısından zararlı değil ama hiçbir şey dalında kızarmış bir domatesin yerini alamaz" dedi
SERALARDAN DOMATES GELMEYE BAŞLADI
Hallere yavaş yavaş seralardan domates gelmeye başladığını belirten Er, "Bunların etkisi hallere yansımaya başladı. Şu anda halde en kaliteli domatesin fiyatı 4 lira ama marketlerde 10 lirayı aşmış durumda. 10-15 gün sonra seralardan daha fazla domates gelmeye başlar. O zaman hallerde fiyatlar daha da düşecektir. Marketlerde ve pazarlarda hemen düşer diyemiyorum. Çünkü perakendeciler bir süre daha yüksek fiyattan satmak isteyecektir. Yani halde fiyatlar düşer ama gerisi perakendecilerin insafına kalmış" dedi.
ANTALYA'DAKİ ÜRETİCİLER GÜLÜYOR
DHA haberine göre, Türkiye’nin birçok yerinde domates fiyatları cep yakarken, Van’ın Muradiye İlçesi’nde ise domates bereketi yaşanıyor. İstanbul’da domatesin kilosu 6- 7 liradan satılırken Muradiye İlçesi’nde 15 kilodan oluşan bir kasa, 15 liradan alıcı buluyor. Üreticiler, Açıkyol Köyü’ndeki kendi tarlalarında ürettikleri domatesleri satarak bu yıl iyi bir gelir elde ettiklerini söyledi.
Antalya’da bu yıl domates üretimindeki düşüşten dolayı fiyatların yükselmesi, Muradiye’deki çiftlerin yüzünü güldürdü. Doğal olarak yetişen ve fiyatı çok ucuz olan domatesler, yok satmaya başladı. Türkiye’nin dört bir köşesine kamyonlarla domates götürüp satış yaptıklarını belirten üreticiler, kendi ürettikleri domateslerden iyi gelir sağladıklarını söyledi. Tarlada suni gübre kullanmadıklarını, hormonsuz ve doğal olarak yetiştirdirdikleri domateslerin çok lezzetli olduğunu anlatan Muradiyeli üreticiler, şöyle konuştu:
“Son zamanlarda domateste yükselen fiyatlar, işimize yaradı. Geçen yıllara rağmen bu yıl satışlarımız çok daha iyi. 10 dönümlük bir yerde ekim yapan çiftçiler 3 bin ila 4 bin kasa arasında domates sattı. Sıcak havalarda çabuk kızardığı için kasasını 6 ile 7 TL’ye sattık, şimdi ise 14-15 kilo gelen domatesin kasasını 15 TL’den satıyoruz."