Güncelleme Tarihi:
RAMAZAN ayı dolayısıyla Londra’daki bir grup Türk sağlık görevlisince, beslenme konusunda uyarılarda bulunuldu. Oruç tutmak isteyen hastaların ve anne adaylarının oruç tutup- tutamayacaklarını doktorları ile konuştuktan sonra karar vermeleri tavsiye edildi. Beraberinde diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları olan kişiler, doktora danışmadan oruç tutmamaları, oruç tutmak isteyenlerin de diyetisyen kontrolünde beslenme düzenleri oluşturmaları önerildi.
Londra’da bünyesinde Türk kökenli doktorlar bulunduran Med- Chem Eczanesi sahibi Ali Özbek, Bedford General Hospital görevlisi Dr. Orhan Eskici ve Aile Hekimi Dr. İsa Özburun açıklamalarında, “Ramazan ayı boyunca oruç tutmak isteyen kişiler, beslenme ve tedavilerini doktorları ile görüşüp, gerekli düzenlemeleri yapmak suretiyle oruç tutabilir” dediler. Sağlıklı olunsa bile, özellikle sahurda çok yemek yenilmemesi gerektiğini ifade eden sağlıkcılar, hafif, baharatsız gıdalar seçilmeli. Aynı şey iftar için de geçerli. Unutulmamalı ki, hem iftar hem sahur da ağır gıdalardan uzak durmak lazım” şeklinde yol gösterdiler.
Etkisini yavaş salgılayan ilaçlar
Ramazanda uzun süren açlık saatlerinin anne adayını olumsuz etkileyebileceğini de kaydeden yetkililer, “Gebelik ve emzirme, kadının hayatında beslenmenin öneminin artığı bir dönemdir. Anne adayları oruç tutmaları halinde öncelikle kan şekerinde düşmeye bağlı halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Gebelik ve emzirme; kadının hayatında beslenmenin öneminin artığı bir dönemdir. Ramazan ayında oruç tutmak isteyen anne adayları veya çocuklu annelerin bu riskleri göz önünde bulundurarak karar vermelerini tavsiye ediyoruz. Anne adayında şeker, gebelik şekeri veya yüksek tansiyon gibi sorunları varsa kesinlikle uzun süre aç kalmamalıdır. Bu gebelerin oruç tutması doğru değildir. Ayrıca mide ülseri olanlar, karaciğer hastaları ve ishal şikayeti olanlar kesinlikle oruç tutmamalıdır. ‘Hamile de olsam oruç tutmaya devam öğrenin edeceğim’ diyorsanız, mutlaka önce doktorunuzla bunu mutlak konuşun” dediler.
Aynı durumun diyabet hastaları içinde geçerli olduğunun altını çizen konuşmacılar, günümüzde etkisini yavaş salgılayan (slow realease) ilaçla yoğun insülin tedavisi alan veya insülin pompası kullanan hastaların tedavisi, oruç tutabilecekleri şekilde düzenlenebildiğine işaret ettiler.