Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 10:22
Doktorlar hastaları hakkındaki bilgileri işverene bildirmeli mi? Yolcu uçağını kasten düşüren yardımcı pilot Andreas Lubitz’in psikolojik sorunlarının olduğunun ortaya çıkması, doktorların meslek sırrını tehlikeye soktu.
Doktorlar hastalarından öğrendikleri sırları korumakla yükümlü. Bir üçüncü kişiye bu bilgileri açıklayamaz. Doktorların meslek sırrı dedikleri,
hasta hakkındaki gizli bilgilerin saklanması anayasal güvence altındadır. Bu gizli sırrı hastadan izinsiz açıklayan doktor, Alman ceza yasasının 203. maddesine göre bir yıla kadar hapis cezasıyla yargılanır. Ceza yasasının 34. maddesi, doktorlara sadece acil durumlarda bu gizli bilgileri hasta yakınlarına ve resmi yerlere bildirme izni veriyor. Eğer hasta, başkalarını tehdit eden bulaşıcı bir hastalık taşıyorsa ve doktorun tüm ikna çabalarına rağmen hastalığını etrafından gizlemeye kararlıysa veeya hasta alkolik olmasına rağmen araba kullanmakta direniyorsa, başkalarının hayatını tehlikeye atıyorsa, bu acil duruma girer. Doktor, meslek sırrı ilkesini bu durumlarda bozabilir. Mevcut yasal düzenleme böyle.
TEHLİKEYE GİRDİ
Germanwings yolcu uçağını Fransız Alpleri’nde kasten düşüren ve 149 yolcuyu ölüme sürükleyen yardımcı pilot
Andreas Lubitz’in psikolojik sorunları olduğunun ortaya çıkmasıyla, doktorların susma hakkı da tehlikeye girdi. Çok yavaş ve dikkatli başlayan tartışma şimdi ciddi bir boyut kazandı: Pilotluk gibi tehlikeli mesleklerde doktorlar hastalarının rahatsızlığını işverene bildirmeli mi?
Siyasi partiler içinde bu konuda farklı görüşler olsa bile, üçüncü kişilerin hayatı söz konosuysa, doktorların bunu bildirmeye mecbur kılınmasını isteyenler giderek artıyor.
DOKTORLAR KARŞI
Almanya Hekimler Birliği Başkanı Frank Ulrich Montgomery, meslek sırrına dokunulmasına karşı. Gerekçeleri de şöyle: Meslek sırrı doktorla hasta arasında temel güven. Hasta derdini doktora meslek sırrı güvencesiyle açıyor. Eğer doktor, ‘Hastasının bilgilerini işverene iletmek zorunda olur ve bu pilot uçamaz’ derse, hiçbir pilot doktora derdini açmaz. Kritik hastalar doktor yardımına başvurmaz. O zaman tam tersi bir sonuca gidilir. Kaldı ki, hiçbir hasta mesleğini doktora söylemekle yükümlü değil. Sırrın kaldırılması durumunda hasta doktora mesleği hakkında da yanlış bilgi verir.
BU GEREKÇELER HAKLI MI
Oldukça haklı gerekçeler. Kaldı ki, ‘tehlikeli meslek’ deyince, bunun kriteri ne? Bir TIR sürücüsü, bir taksi şoförü de tehlikeli meslek sınıflandırmasına girebilir. Hatta bir öğretmen, büyük bir işyerinde çalışan bir kişi de cinnet geçirerek, birçok insanı birlikte ölüme sürükleyebilir. Bu durumda her alanda hastanın gizlilik sırlarının kaldırılması gündeme gelebilir. Germanwings uçağının düşmesinden sorumlu tutulan yardımcı pilot Andreas Lubitz gibi daha bu mesleği öğrenmeden veya yıllar önce psikolojik rahatsızlık geçirmiş birinin iş hayatına girmesi mümkün olmaz.