Güncelleme Tarihi:
DOKTORLARIN ücret dağılımının 1 Ocak'ta yeniden düzenlendiği Almanya'daki sağlık sektörü ciddi bir krizin içine girdi. Doğu ile batıdaki doktorların gelir seviyesini eşitlemek için yapılan reform, hem bazı hekimleri iflasın eşiğine getirdi, hem de kendilerinden zaman zaman ek ücret istenen hastaları zor durumda bıraktı. Bazı doktorların yasal olmasa da hastalarından "Peşin para" istemesi büyük tepkilere neden oluyor. Yaşanan sıkıntı bazı doktorların muayenehasenisi kapatıp yurtdışına gitmesine bile neden oldu. Gidişatın değişmemesi durumunda Almanya'da "Doktor kıtlığı" yaşanacağı iddia ediliyor.
Artık geçinemiyoruz
Bu yıl doktorlara yapılan ödemelerde 2007 ile kıyaslandığında 3 milyar Euro'luk bir artış olacak. Ancak doğu ile batı bölgelerde çalışan doktorlar arasında "Ücret eşitliği" sağlanması için bu miktarın eyaletler arasındaki dağılımı farklı oldu. Eskiden doktorların sağlık kasalarından hasta başına aldıkları ücretlerin eyaletlere göre farklı olduğunu belirten doktorlar, Yeni Sağlık Yasası ile birlikte bunun değiştiğini söylüyorlar.
Bedava bakmış oluyoruz
Şuanki ödeme sistemine göre doktorlar, üç aylık dönem için (Quartal) sağlık sigortasından hasta başına ortalama 25-35 Euro (brüt) alıyorlar. Bu miktar bölgelere göre değişiyor. Kira, vergi, personel giderleri gibi masrafların çıkarılmasının ardından doktora yaklaşık 9 Euro kalıyor. Hasta üç ay içinde kaç kez muayene olursa olsun doktor ek para alamıyor. Bu duruma isyan eden doktorlar "10 yıl önce aynı zaman birimi için 60-70 Euro alıyorduk. Doktorların hep fazla kazandıkları düşünülür. Ancak gerçekte bu böyle değil. Hastanın bir kez bize gelmesiyle zaten sağlık kasasından aldımız ücretin karşılığını veriyoruz. Hasta ikinci kez geldiğinde ise ona bedava bakmış oluyoruz" diyorlar.
Özel sigorta hepsini ödüyor
ÜCRET sıkıntısının devlete bağlı sağlık sigortalarında yaşandığını belirten doktorlar, özel sağlık sigortalarının hasta başına ödedikleri miktarın çok daha fazla olduğuna dikkat çekiyorlar. Nürnberg'de görev yapan ev doktoru Dr. Meftuni Güngör şöyle konuştu: "Özel sağlık sigortaları her muayene için bize para ödüyor. Yani hasta bize kaç kere gelirse, o kadar ücret alıyoruz. Ne yazık ki Türk hastaların büyük çoğunluğu özel sağlık sifortasında değil. Örneğin benim hastalarımın yüzde 1'i bile özel sağlık sigortasında değil. Alman meslektaşlarımda ise bu oran yüzde 20'lere varıyor. Bu da şunu gösteriyor ki, Türk doktorların durumu daha vahim".
Hastalardan para isteniyor
Stuttgart'taki estetik cerrahı Dr. Zekeriya Yurttaş "Doğu eyaletlerinde kira ve personel giderleri daha düşük. Yani bizim giderlerimiz daha fazla. Bunu kimse dikkate almıyor. Cebimizden daha fazla para çıktığı için ay sonunu getiremiyoruz. Bu unsurun dikkate alınarak sistemin değişmesi gerekiyor" dedi. Maddi sıkıntı çektikleri için bazı meslektaşlarının verilen hizmet karşılığı hastalardan ek ücret istendiğine dikkat çeken Dr. Yurttaş "Bu durum yasaya aykırı. Buna rağmen yapan doktorlar var. Diğer taraftan çaresiz kaldıkları için yaptıklarını da unutmamak gerekir. Çünkü doktorların çoğu zor durumda" diye konuştu.
Yurtdışına gidiyorlar
İKİ Almanya'nın birleşmesinden sonra doğu eyaletlerdeki doktorlara daha fazla yatırım yapıldığını belirten doktorlar, "Geçtiğimiz yıllarda ücretlerimizde ciddi bir düşüş oldu. Son reform ile alacağımız parada yüzde 20 düşüş yaşanacak. Bir çok meslektaşımız muayenesini kapatmayı düşünüyor. Az da olsa kapatıp yurtdışına giden de oldu. Şartlar değişmezse bunların sayısı hızla artar. Bu durumda ise Almanya'da ciddi bir doktor sıkıntısı yaşanır. Ülkenin sağlık sistemi çöker. Almanya bunun altından kalkamaz" görüşünü savunuyorlar. Öte yandan gün Stuttgart başta olmak üzere ülke genelinde bir çok kentte gösteri yapıldı. Bir çok doktor muayenehanesini açmadı. Stuttgart'ta 10 bin doktor bir toplantıya katılarak hükümete seslendi. Doktorlar "Ücret artışı istiyoruz" talebinde bulundular.
800 hastaya bakabiliyorlar
Eskiden doktorlar istedikleri kadar hastaya bakabiliyorlardı. Yeni düzenlemelerle hasta sayısına kısıtlama getirildi. Buna göre bir doktor üç ayda ortalama 800 hastaya bakabiliyor. Bunun üzerine çıkması halinde ise sağlık kasasından para alamıyor. Bir çok doktor "Gelen hastaları geri çeviremiyoruz. Bazen 1000 hastaya bakıyoruz. Bu durumda 200 hasta için sağlık kasasından para alamıyoruz" diyorlar.
Ücret konusu politik alanda da tartışmalara yol açtı. Geçtiğimiz günlerde uygulamadan vazgeçilmesi çağrıları yapılırken Federal Sağlık Bakanı Ulla Schmidt (SPD), "Bazı bölgelerde sorunlar yaşandığı doğrudur. Ancak bu genel bir sorun değil" yanıtı verdi. Sağlık Kasalarına Bağlı Doktorlar Birliği'nin (KV) 12 bölge başkanının 26 Mart'ta özel bir toplantı düzenlemesi bekleniyor. Yetkililer bu toplantıda alternatif yöntemler hakkında görüşüp çözüm yolları arayacaklar.