Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'DA liselerden sonra şimdide üniversiteleri bitiren Türk gençlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Üniversiteyi başarıyla bitiren akademisyenler arasına girmeyi başaran Eda doktorasını da 'pekiyi' ile yaparak göz kamaştırdı.
Siegen Üniversitesi'nde Sosyal Pedagoji bölümünü bitirdikten sonra pedagoji bölümünü de 2008 yılında pekiyi ile bitiren Eda Şakrak, doktorasını da en iyi not 1'le bitirerek hem ailesini hemde Avrupalı Türkleri gururlandırdı. Eda, Türkiye'de çalışmak istediğini söyledi.
Sözümü tutup çalıştı ve başardı
Giessen kenti yakınlarındaki Haiger doğumlu olan Eda, ilk okulu ailesinin yaşadığı Haiger'in Niederrossbach köyünde okudu. Okul döneminde göçmen özellikle de Türk çocuğu olmanın zorluklarını hemen hemen hergün değişik boyutlarda yaşadığını söyleyen Eda, "Zorlukları hem öğretmenlerim hem de sınıftaki Alman arkadaşlarım tarafından yaşıyordum. İlkokul son sınıfta öğretmenim bana "Sen bir meslek öğren, senin okuma şansın yok" demesi üzerine hırs yaptım. O zaman kendi kendime daha iyi bir konuma geleceğime söz verdim. Ve düzenli olarak çalıştım, geldiğimi de gördüler" dedi.
Doktora konusu : Göç ve Türkiye ile Almanya'daki göçmenler arasındaki fark
İlkokul sonrası Haiger'deki Realschule'yi iyi bir dereceyle bitirdikten sonra Siegen'de Teknik Lise'yi de iyi dereceyle 2002 yılında bitirdiğini söyleyen Eda Şakrak, Siegen Üniversitesi'ne aynı yıl nisan ayında başladı. Okul döneminde terzilik yapan annesi Nazik ile babası Adnan Şakrak ve üniversite mezunu abisi Cem'in önemli desteklerini hiç unutmayacağını belirten Eda Şakrak, Sosyal pedagoji bölümünü 2006 yılında iki yıl sonrada 2008'de de pedagoji bölümünü çok iyi dereceyle 1'le bitirdi.
Üniversitede ki Profesörleri Bernd Fichtner ile Imbke Behnken'in yanında doktora yapmaya başladığını vurgulayan Eda Şakrak şunları söyledi:
"Doktora teması göç ve göçmenlerdi. Türkiye'deki göçmenlerle Almanya'daki göçmenler arasında ki farkı araştıracaktım. Ekim 2008'de başladığım doktoram için iki kez uzun süre İstanbul'da akrabalarımın yanında kalıp Kadıköy Belediyesi, Cumhuriyet Halk Evleri, Üniversiteler ve Emniyet Müdürlükleri yanında özellikle gecekondu mahallelerindeki göçmenlerle söyleşiler yapıp araştırma yaptım. Ayrıca Köln'de göç ve göçmenle ilgilenen, göçmen kökenli milletvekilleri, doktorlar ve uzmanlarla görüşmelerde bulunup çok kapsamlı bir çalışma yaptım".
Hem çalıştı hem de okudu
Üniversitenin yanı sıra çesitli işlerde çalışıp hem para kazandığnı hemde Gençlik Merkezleri, Caritas gibi kurumlarda tecrübeler edindiğini söyleyen Eda Şakrak, doktora döneminde 3 yıl boyunca akşamları seminerlere katılıp Aile Terapisti ünvanını da almış oldu. Almanya'dan bağlantıyı koparmamak amacıyla küçük yaşlardan beri her zaman hayali olan Türkiye ve özellikle İstanbul'a yerleşmeyi, mesleğini orada sürdürmeyi düşündüğünü söyleyen Eda, "Çalışınca her şey oluyor. Azimli çalışmanızı sürdürünüz" diyerek Türk gençlerine eğitimli olmalarını tavsiye etti.