Doğu ve Batı bu kubbenin altında buluşacak

Güncelleme Tarihi:

Doğu ve Batı bu kubbenin altında buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2012 14:38

Köln’de Almanya’nın en modern camisi olarak inşa edilen merkez camisinin içi nasıl olacak? Herkesinmerak ettiği iç dizaynı gidip yerinde inceledim. İnşaat devam ederken, mimar Orhan Gökkuş veekibi, caminin içini tasarlıyor. Gökkuş, “Türklerle Almanlar burada buluşup kaynaşacak” diyor.

Haberin Devamı

Almanya’nın en modern camisi olarak Köln’de inşa edilen DİTİB Merkez Camisi ve Külliyesi’nin kaba inşaatı tamamlandı. Şimdi külliyenin içinde ve çevresinde hummalı bir çalışma var. Dış görünümü itibarıyla son derece modern bir yapı olan caminin içi nasıl olacak? İşte herkesin merak ettiği bu soruya yanıt bulabilmek için inşaata gittim.

Sadece cami değil, tam anlamıyla bir kültür ve sosyal etkinlik merkezi olacak bina insanı kendine çekiyor. Geniş, yukarıya doğru kıvrımlarla yükselen merdivenlerden çıkınca geniş bir alana geliyorsunuz. Burası Kültür Meydanı. Ortada bir havuz, yanda müze, çevrede yeşil alanlar tasarlanmış.

MİMARI ANLATIYOR

Mimar Orhan Gökkuş’a “Caminin içi nasıl olacak?” diye sorduğumda anlatmaya başlıyor: “Bizim yapmak istediğimiz betona ruh kazandırmak. Bu ruh da içinde yaşadığımız Batı değerleriyle kendi öz kültürümüzden oluşmalı. En özgün Türk sanatı bana göre Selçuklu’dur. Bu nedenle Selçuklu camilerini inceledim. Orada kullanılan motifleri Batı normları ile harmanlayarak özgün bir tasarım yaptım. Bunu uyguladığımızda Avrupalı ama Türk bir cami ortaya çıkacak.”

EZAN ÇÖZÜMÜ

Orhan Gökkuş bir yandan çizimleri gösterirken, diğer yandan anlatmaya devam ediyor: “Turkuaz çiniler, mercan kırmızısı, cennet yeşili renklerle bir ebru gibi kubbe ve duvarlar şekillendirilecek. Avize Allah’ın yeryüzüne inen rahmetini sembolize edecek. Camiyi şu anda bile gruplar ziyaret ediyor. Ziyaretçilerin büyük kısmı yabancı. O yüzden 12 dil ve değişik alfabeyle yazılmış, İslam’ın barış mesajları bulunan tabelalar asılacak. Minareye kufi yazıyla ezanı yazacağız. Biliyorsunuz minarelerden ezan okunmayacak. Bu yüzden ezanı betona sindirerek, minareyi ezansız bırakmayacağız.”

Mimar Orhan Gökkuş’la sohbetimizden bir çok ayrıntı çıkıyor. Yapımı geçen ramazanda tamamlanması planlanan ancak gelecek yıla ertelenen caminin devasa kapısı 6,5 metre yüksekliğinde ve toplam 3 ton ağırlığında, ahşaptan yapılacak. Kubbede 14 metre çapında cam fanus olacak. Avize ise aşağıya sarkan ışık kümelerinden oluşacak. Mihraba Meryem Suresi yazılacak. Bu surede Hıristiyanların peygamberi Hz. İsa’nın İslam’da ne denli önemli olduğuna vurgu yapılıyor.

Bizi bağlayan önemli bir şahsiyet. O da camide olacak. Binanın 17 bin metrekare kapalı alanı var. cami bölümü ise 2000 metrekare. Diğer birimler sosyal, kültürel ve ticari amaçlarla kullanılacak. Kubbe 28 metrekare, iki minareden her birinin yüksekliği ise 55 metrekare. Büyük bir konferans salonu var. Gökkuş’un tasarımında 22 dükkan yer alıyor.

Ama Türk çarşısı gibi düşünülmüş, mini bir ‘kapalı çarşı’ olacak. Projesini ünlü mimar Paul Böhm’ün hazırladığı inşaat tüm Avrupa’ya örnek olacak. DİTİB Mimarı Gökkuş, “Burada büyük orkestralar konserler verebilecek, büyük toplantılara, konferanslara ev sahipliği yapacak. Köln halkı için vazgeçilmez bir adres hazırlıyoruz. İnşallah önümüzdeki yaza tamamlanır” diye konuşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!