Güncelleme Tarihi:
Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, 173 işyerinde denetim yaparak 50 numune aldı. Analizi tamamlanan 46 numuneden 2’sinin tek tırnaklı diye tabir edilen eşek ve at eti olduğu ortaya çıktı. Tarım İl Müdürlüğü söz konusu işyerleri ile ilgili yasal işlem yapıp para cezası keserken, müşterilerine eşek eti yediren 2 lokanta hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu.
Diyarbakır’ın merkez Kabasakal Köyü yakınlarındaki harfiyat alanına 2 hafta önce poşetler içerisinde atılmış eşek başları ve kemiklerinin bulunması üzerine Tarım İl Müdürlüğü ekipleri denetimlerini sıklaştırdı. Bulunan kemiklerin soyulmuş olması eşek etinin piyasaya sürülmesi kuşkusunu uyandırdı. Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol ekipleri 173 işyerinde denetim yaparak 50 numune aldı. Labaratuvarlarda 46 numunenin analizi tamamlanırken, 2 numunedeki etin tek tırnaklı diye bilinen eşek- at eti olduğu tespit edildi. Bunun üzerine yetkililer, 2 lokanta hakkında yasal işlem yaparak toplam 11 bin 446 TL idari para cezası keserek, 2 işyeri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, hafriyat alanında kesilmiş eşek başları ve sıyrılmış eşek kemiklerinin bulunmasından sonra denetimlerini artırdıklarını, 4 numunenin analiz işlemlerinin devam ettiğini belirttti. Yetkililer, “Denetimleri özellikle yemek fabrikaları, ucuz lahmacun veren lokantalar ve kasaplar üzerinde artırdık. 2 numunede tek tırnaklı hayvanlara ait etlerin çıkması bizi şoke etti. Denetimler devam ediyor. Halka açık toplu tüketim yerlerinde bu etleri vatandaşa yedirenler ile ilgili yasal işlemler devam ediyor” dedi.