Diyalog sürsün

Güncelleme Tarihi:

Diyalog sürsün
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2010 10:39

Almanya'da önceki gün yapılan 2. İslam Konferansı'na katılan Türk kökenli temsilciler, konferansın verimli geçtiğini söylediler. Katılımcılar, yaptıkları değerlendirmede "Konferans diyaloğun sürmesi için önemli" diye konuştular.

Haberin Devamı

Almanya'da İslam Konferansı'nın ikincisine katılan Türk kökenli katılımcılar, toplantının karşılıklık görüş alış verişinde bulunması açısından önemli olduğunu söyledi. Konferansa bireysel ve dernek ile cemaatleri temsilen katılan Türk kökenli katılımcılar, ikinci konferansın ilkine oranla daha da verimli olduğu görüşünde birleştiler. Federal Hükümetin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Avukat Gönül Halat Mec, Kenan Kolat, Turgut Yüksel, Bekir Alboğa, Ali Ertan Toprak ve Mustafa İnal konferans ile ilgili şu görüşleri açıkladı:

Verimli geçti

Gönül Halat Mec (Avukat): İslam Konferansı'na ilk kez davet edildim. Çok verimli geçti. İnsanlar kendi durdukları yerden bakışlarını dile getirdi. Dernek temsilcilerinin daha fazla uzlaşmacı olması gerekir. Konferans diyalog açısından çok önemli.

Atmosfer iyiydi

Ali Ertan Toprak (Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu): Diyaloğun sürmesi önemli. İçerde iyi bir atmosfer vardı. Umudumuz gerçek anlamda çözüm üretilmesi. İlk konferans teorik geçti. Buradan çözüm bekliyoruz. Hıristayanlar'la aynı seviyede muamele bekliyoruz. Sonuçlar konusunda umutluyum.

Bizi tanısınlar

Bekir Alboğa (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği): Ciddi tartışmalar yapıldı. Olumlu öneriler geldi. Alman tarafı ulaşmak istedikleri uyum boyutunu dile getirdi. Biz de dini cemaatlerin tanınmasını istiyoruz. Bizim için olmazsa olmaz şart bizim dini cemaat olarak tanınmamız. Bizimle birlikte bağlayıcı bir takım adımlar atılmak isteniyorsa bizim de konumumuzu bilmemiz gerekiyor. Her türlü ırkçılık her tür aşırılık ve her tür dışlama engellensin.

Yenileri katıldı

Kenan Kolat (Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı): 2. İslam Konferansı'nın ilkinden farklı olarak Faslı ve Bosnalı iki yeni örgüt masaya oturdu. Farklı görüşlere rağmen ortam çok iyiydi. Geçen tartışmalar çok verimli değildi. İlkinde bireysel olarak katılan arkadaşlarla dernek temsilcilerinin yaptığı tartışmalara şahit olmuştuk. Bu sefer ise daha verimli geçti.

Uzlaşma yakalandı

Mustafa İmal (İslam Kültür Merkezleri Başkanı): Oldukça farklı fikirler beyan edildi. Ama yine de bir uzlaşma yakalandı. Biz görüşlerimizi dile getirdik. İtiraz ettiğimiz noktaları ifade ettik. İslam'i anlayışına yönelik klişeler dile getirildi. İslamfobiye yönelik önlem alınmasını ve araştırılmasını istedik.

Öneriler toplandı

Turgut Yüksel (Sosyolog): Burada yapılan öneriler hayata geçirilirse somut adımlar atılabilir. Şimdilik öneriler toplanıyor. İslam düşmanlığı, Müslümanlara karşı olan önyargılar dillendirildi. Olumlu geçti. Diyaloğun önemini gördük. Ben alınacak sonuçlardan çok tartışma ve diyalog sürecini önemsiyorum.

Detaylı konuştuk

Maria Böhmer: (Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı): Almanya'daki uyum için İslam Konferansı'nın ikincisinin yapılması önemli. Yoğun ve detaylı olarak konuştuk. Burada doğan ve büyüyen Müslüman inancına sahip çocukların üniversitelerde teoloji dersi alıp okullarda din dersi öğretmeleri benim için önemli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!