Ahmet İNCEL / MÜNİH
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2010 12:12
Münih Schwabing Kliniği’nde şeker hastaları özel yardım grubunca düzenlenen Türkçe bilgilendirme toplantısında Dr. Georg İsbary “Diyabet ve cilt bakımı” konulu bir konferans verdi.
ALMANYA’NIN Münih kentindeki Schwabing Kliniği bünyesinde kurulan Türk şeker hastaları özel yardım grubunun son Türkçe bilgilendirme toplantısında Dr. Georg İsbary, diyabet ve cilt bakımını anlattı. Özellikle yeterli Almanca bilgisine sahip olmayan birinci ve ikinci kuşak şeker hastası Türkler'in ilgi gösterdiği toplantıda Dr. İsbary şu bilgileri verdi: “Kan şekeri düzeylerindeki dalgalanmalar nedeniyle özellikle diyabetli kişilerin cilt problemlerine daha yatkın olduğu gözleniyor. Basitçe takip edilen iyi bir glikoz kontrolü genellikle daha az cilt problemlerine yol açıyor. Kan şekeri düzeyleri yükseldikçe, vücut sıvı kaybediyor ve bu kaybolan sıvının bir kısmı da cildin kurumasına yol açıyor” dedi.
DİKKAT EDİN
Dr. İsbary, kan testi yaparak şeker ölçmek için parmakların delinmesinin parmaklarda hassaslık yaratabildiğine işaret ederek şöyle devam etti: "Bunu ortadan kaldırmak için, parmağın yan taraflarının delinerek, kullanılan parmakların da her defasında değiştirilmesi ve parmakların dönüşümlü olarak tümünün kullanılması gerekiyor. Ellerde ve parmaklarda kuruluk ve çatlaklar olduğu durumlarda ise nemlendirici kullanmak yararlı. Diyabet, ayaklarda kan damarlarının daralmasına ve sertleşmesine neden olacağından kan dolaşımı iyi olmuyor. Böyle bir durumda sigara kullanımı arterlerin sertleşmesini hızlandıracağından dolaşım problemlerinin daha da kötüleşmesine yol açıyor. Geçtiğimiz yıl Almanya’da yaklaşık 20 bin kişinin ayağı bu tür sorunlara bağlı olarak kesildi.”
Diyabette cilt bakımı nasıl olmalıdır?
Dr. İsbary cilt bakımıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Diyabette cilt problemleri basit bir kaşıntıdan, kontrol altına alınamayan bir enfeksiyona kadar çeşitli derecelerde olabilir. Oluşabilecek problemleri önlemek için şunlara dikkat etmek gerek:
- Şeker hastaları her gün ayaklarını kontrol etmeli, gözle görülür değişikliklerde hemen doktora başvurmalıdır
- Tahriş etmeyen sabun ve ılık su kullanarak banyo yapmalısınız.
- Ayaklarınızı yıkadığınızın suyun sıcaklığı 28 dereceyi geçmemelidir.
- Yıkandıktan sonra özellikle ayak parmağı araları iyice kurulanmalıdır.
- 3 ile 5 yılda bir alerji testi yaptırılmalıdır.
- Elinizi yaralayacak işlerden uzak durmalı, yapmak zorunluluğunda iseniz mutlaka eldiven kullanmalısınız.
- Kendinizi güneşten korumalısınız. Direkt güneş gelen bir yerde iseniz cildinize koruyucu krem sürmelisiniz.
- Kesik sıyrık oluştuğunda sabun ve suyla yıkayıp üzerine kuru, steril bir bandaj ile örtmelisiniz. Eğer kesik, sıyrık dört saat içinde iyileşmezse; yani kızarıklık, şişlik, ağrı, sıcaklık, cerahat oluşursa derhal doktorunuza haber vermelisiniz