Güncelleme Tarihi:
RHEINISCHE Post gazetesinin haberine göre eyalet içişleri bakanlığı, Köln’de gençleri radikal İslami gruplardan korumaya yönelik yürütülen ‘Wegweiser’ projesindeki DİTİB’le ortaklığını sona erdirdi. Gazete, CDU eyalet milletvekili Peter Biesenbach’ın soru önergesine yanıt veren NRW İçişleri Bakanı Ralf Jäger’in (SPD), “Tarafların sözleşmenin feshine oybirliğiyle karar verdiği” yanıtını ilettiğini yazdı. Kararın ardından DİTİB’in okullarda din dersi verilmesi konusunda yürüttüğü çalışmanın da tehlikeye girdiği yorumları yapıldı.
BAKANLIK AÇIKLAMA İSTEDİ
Habere göre, İçişleri Bakanlığı, bir kitapçıkta ‘şehitlik’ makamını öven DİTİB’ten açıklama istedi. DİTİB’in açıklamasını projenin yürütülmesi için gerekli olan tarafsızlık açısından yeterli bulmayan bakanlık, proje ortaklığının sonlandırılmasına karar verdi.
DİTİB NRW Eyalet Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zekeriya Altuğ da işbirliğinin karşılıklı olarak sonlandırıldığını doğruladı.
AMAÇLARI ÜZÜM YEMEK DEĞİL
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ‘18 Mart Şehitleri Anma Günü’ nedeniyle Türkiye’de çıkarılan dergide, şehitliğe ilişkin ifadeler olduğunu anlatan Altuğ, şehitlik kavramının Almanya’da sorunlu görüldüğü ve araya mesafe konulmasının istendiğini belirtti. Altuğ, kendilerinin şehitlik kavramının Kurani ve İslami bir kavram olduğunu, Türkiye’de vatan savunmasında şehit olan asker ve polisler için kullanılan terimin IŞİD’in kullandığı gibi algılanmadığını ifade ettiklerini söyledi. Altuğ, “Dini bir kurumdan, dini bir terime mesafe koyması isteniyor. Bunu bahane olarak öne sürüyorlar. Karar genel siyasi ortam nedeniyle alındı. Amaçları üzüm yemek değil” dedi.
Din dersleri konusunda işbirliğinin devam ettiğini belirten Altuğ, “Bu noktada bizim açımızdan bir sıkıntı yok. Bakanlık yetkilileriyle salı günü görüştük, öyle olumsuz bir hava yoktu. İki konunun birbiriyle bir ilişkisi yok zaten. Din dersi, uzun vadeli bir çalışma” dedi.
15 TEMMUZ'DAN SONRA HER ŞEY DEĞİŞTİ
15 Temmuz’da Türkiye’deki darbe girişimi sonrasında düzenlenen Köln mitinginin ardından DİTİB’e, ‘Türkiye’den yönetildiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’daki kolu’ olduğu eleştirileri yapılmıştı. NRW Başbakanı Hannelore Kraft (SPD) da mitingin ardından DİTİB’in konumunun tartışmalı olduğu yönünde açıklamada bulunmuştu.