Diş hekimi Çetin Gül uyardı

Güncelleme Tarihi:

Diş hekimi Çetin Gül uyardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2009 14:28

Diş hekimi Çetin Gül, diş bakımının süt dişlerinden başladığını söyleyerek, "Çocuklara küçük yaşta, süt dişleri çıktıktan sonra diş bakımı yapma alışkanlığı kazandırılmalı. Çocukların süt dişleri ne kadar sağlam olursa, yerine çıkacak dişler de o derece sağlam olur" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Hannover kentinde diş hekimliği yapan Çetin Gül, diş sağlığının süt dişlerinden başladığını, süt dişine iyi bakılan çocukların ileride de dişlerinin sağlam olduğunu vurguladı. Süt dişlerinin de fırçalandığını, özel bakım yapıldığını belirten Dr. Gül, "Çoğu kişi çocuklarının süt dişleri döküleceği için pek bakım yaptırmazlar. Bu bilgi yanlış. Süt dişleri çocuklarda 6 aylıkken çıkmaya başlar. Bu dişler 6 yaşından itibaren dökülüp kalıcı dişler çıkmaya başlar. Bu süre 12 yaşına kadar devam eder. Çocuklara küçük yaşta, süt dişleri çıktıktan sonra diş bakımı yapma alışkanlığı kazandırılmalı. Çocukların süt dişleri ne kadar sağlam olursa, yerine çıkacak dişler de o derece sağlam olur“ dedi.

ŞEKERDEN UZAK TUTUN

Süt dişlerinin en büyük düşmanının şeker olduğuna dikkat çeken Gül, „Şekerli yiyecek ve içecekler dişlerin düşmanıdır. Eğer çocuklara şekerli gıdalar verilecekse dişleri hemen fırçalanmalıdır. Çocukların dişleri diş yapılarına göre en az günde üç kez fırçalanmalıdır. Özellikle yatmadan önce dişler fırçalanmalı“ diye konuştu. Bir çok çocuğun diş doktorundan korktuğunu, bunun da ailelerden kaynaklandığını vurgulayan Dr. Çetin Gül, „Aileler çocuklarını diş doktoruna dişleri ağrıyınca veya çürüyünce götürüyorlar. Doktorun eli ağrıyan veya çürüyen dişe değdiğinde çocuklar ağrıdan ağlıyor ve bir daha diş doktoruna gitmek istemiyor. Bu nedenle bazı çocuklara narkoz vererek diş bakımı yapıyoruz. Oysa çocukların dişi ağrımadan, dişleri çürümeden doktora götürülmeli. Çocuklar diş doktoruna alıştırılmalı. Aileler çocuklarına 'diş doktorundan korkmayın, dişçiden korkacak bir şey yok' gibi kelimeler kullanmasın. Bu çocuklarda ters etki yapıyor“ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!