Diplomalı uyum sağlar

Güncelleme Tarihi:

Diplomalı uyum sağlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2010 10:05

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting, yabancı diplomaların tanınmasının başarılı uyum adına önemli bir toplumsal sorumluluk olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

MERKEZİ Almanya'nın Köln kentinde bulunan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası ((TD-İHK) Başkanı Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting, ülkedeki kalifiye eğitim açığının önemli bir sorun olduğunu ve bunun en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini söyledi.
TD-İHK heyetiyle Hürriyet'i ziyaret eden Dr. Freiherr von Leoprechting, oda olarak yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verirken, "Bizim öncelikli çalışmalarımız, yaklaşık 430 üyemizin isteklerini göre şekillendiriyoruz. Tabii ki bunların başında, Türk kökenli girişimcilere bilgi ve deneyimlerimizin yanı zıra ilişkiler ağımızla destek vermemiz geliyor" dedi.

Ekonomi kongresi
Düzenledikleri çeşitli etkinliklerle Türk-Alman ekonomik ilişkilerinin önemine vurgu yaptıklarını ve bu ilişkiler sayesinde birçok başka alanda da sorunların daha kolay çözülebileceğini ifade ettiklerini belirten TD-İHK Başkanı, "Bunların arasında 12 Kasım'da Köln'de düzenleyeceğimiz Kuzey Ren Vestfalya Günü ve Türkiye'nin partner ülke olduğu Hannover kentinde gelecek yıl düzenlenecek Cebit isimli bilişim fuarı çerçevesindeki Türk-Alman Ekonomi Kongresi'ni sayabiliriz. Açılışı Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından yapılacak olan fuar kapsamında gerçekleştirilecek kongremizle, ikili ekonomik ilişkilerin pekiştirilmesi için bir platform sunacağız" diye konuştu.

Toplumsal sorumluluk
Almanya'daki kalifiye personel açığı konusuna değinen TD-İHK Başkanı Freiherr von Leoprechting, bu sorunun çözümünün, bir yandan buradaki gençlerin eğitilerek nitelikli hale getirilmesiyle öte yandan da ülkeye gelmiş veya gelecek göçmenlerin yurtdışında aldıkları meslek ve üniversite diplomalarının süratle tanınarak, bu insanların iş hayatına kazandırılmasıyla mümkün olabileceğini söyledi. TD-İHK Başkanı, "Bu sorun derhal çözülmeli. Biz yıllardır bu konuda girişimde bulunduk. Artık hükümet bu konuda önlem alacak. Bu sorunu çözmek, ülkemizde yaşayan göçmenlerin daha iyi uyum sağlaması yolunda yüklenmesi gereken bir sorumluluktur" dedi.

Yer var genç yok
TD-İHK olarak meslek eğitimi konusuna büyük bir önem verdiklerini vurgulayan Freiherr von Leoprechting, diploma almadan okuldan ayrılanların oranı Almanlar arasında yüzde 8, Türkler arasında ise bu oranın yüzde 30'un üzerinde seyrettiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Bu önemli bir sorun. Buna bir de, yeni yetişen genç neslin demografik nedenlerle sayısal olarak azalması eklendiğinde, kalifiye açığının gelecekte daha da büyümesi aşikardır. Bir yandan Job-Starter adlı projemizle, Türk girişimcileri, gençlere meslek eğitimi vermek için bilgilendiriyor ve teşvik ediyoruz, öte yandan ise aileleri ve okulları meslek eğitiminin önemi konusunda aydınlatıyoruz. Ancak mevcut meslek eğitimi piyasasına baktığımızda, şöyle bir tabloyla karşılaşıyoruz: meslek eğitimi yer var, ama bunu dolduracak genç bulamıyoruz. Bu açık özellikle, geleceği olan sağlık ve bakım sektöründe bariz bir şekilde görülüyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!