Diplomalı göçmene kolaylık

Güncelleme Tarihi:

Diplomalı göçmene kolaylık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2008 11:04

Bonn'da düzenlenen "14. Göç Forumu"nda konuşan Almanya Çalışma Bakanlığı yetkilisi Voss-Gundlach, AB ülkelerinin yanı sıra diğer ülkelerden gelen yüksek öğrenim görmüş göçmenlerin diplomalarının tanınmasında kolaylıklar getirecek düzenlemeler üzerinde çalışıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Otto Bennecke Vakfı (OBS) tarafından Bonn kentindeki Alman Tarih Müzesi'nde önceki gün düzenlenen '14. Göç Forumu' sempozyumuna katılan Çalışma Bakanlığı yetkilisi Christiane Voss-Gundlach, Almanya’ya gelecek nitelikli iş gücünün değerlendirilmesi ve Alman iş gücü piyasasına hızlı bir şekilde kazandırılması için yabancı diplomaların daha kolay tanınması yolunda çalışmalar yapıldığını söyledi.

Bilgi verildi

Bremen Üniversitesi Kültürlerarasi Eğitim Kürsüsü Başkanı Prof. Yasemin Karakaşoğlu da sempozyumda, çok kültürlü eğitim ve danışmanlık hakkında bilgi vererek, göçmen gençlerin eğitim süreçleriyle ilgili çalışmalarını anlattı. Türkiye’den Almanya’ya 2007 yılında gelen ve OBS’nin sunduğu proje ve eğitim programına katılan matematik mühendisi Enis Çetin, vakfın verdiği eğitim programının çok başarılı ve faydalı olduğunu belirtti.

Eğitim düzeyi yükseliyor

Sempozyuma katılan Köln Başkonsolosluğu Çalışma Ataşesi Tahsin Özdemir de Türkiye ile Almanya arasında yogun bir göç trafiği yaşandığına dikkati çekerek, Enis’in Türkiye’den Almanya’ya gelen genç üniversite mezunu vatandaşlarımıza örnek olmasını temenni etti.

Özdemir ayrıca, 'Almanya’ya özellikle aile birleşimi kapsamında gelen Türk gençlerinin eğitim ve öğrenim düzeyleri yıldan yıla yükseliyor. Türkiye’de yüksek öğrenim görmüş gençlerimizin Almanya’ya geldikten sonra bu tür programlara katılmaları iş gücü piyasasına çok hızlı entegre olmalarını sağlıyor. Göçmenlere yönelik bu tür projelere her zaman destek vermeye hazırız' dedi.

Akademisyen göçmene staj

Bonn'daki alman Tarih Müzesi'nde düzenlenen sempozyumda, OBS’nin akademisyen göçmenlere yönelik olarak hazırladığı ve 6 ay Almanca eğitiminin ardından 6 ay staj imkanı sağlayan pilot projesi hakkında bilgi verildi.
Konuşmalardan sonra projeye katılan farklı ülkelerden Almanya’ya göçmen olarak gelmiş genç akademisyenler kendilerini tanıttı. Sempozyum sanatçı Serpil Pak’ın kabare gösterisiyle sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!